1515

Stockholmsbörsen: Rapportbolag stiger

Med knappt två timmars handel i ryggen handlades Stockholmsbörsen med uppgångar och följde därmed den paneuropeiska trenden. SEB steg på sin rapport, medan Nordeas aktie föll på nyheten om statens aktieförsäljning.

Klockan 10.45 hade OMXS30 stigit 0,6 procent till noteringen 1.146. Omsättningen uppgick till genomsnittliga 5,0 miljarder kronor.

SEB handlades upp 1,6 procent, till 59,30 kronor i spåren av en stabil kvartalsrapport. Resultatet var starkt med en bra intäktskvalitet i det fjärde kvartalet, kryddat av större återvinningar i Baltikum än förväntat.

"På intäktssidan är den största skillnaden mot Nordea att kvaliteten är bättre, med bättre räntenetto och bättre provisioner medan tradingen är svagare. Det går samtidigt inte att fortsätta ta återvinningar i all evighet, men det bygger kapital. Konsensus ligger redan på 8 punkter nästa år. Vi tror inte att det blir någon ändring där, men före kreditförluster tror jag att vi kan få se lite uppgraderingar i konsensus", säger en analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med.

Rapporten lyfte även Handelsbanken och Swedbank, som handlades med uppgångar på 0,9 respektive 1,8 procent.

Nordea fick dock se sin aktie backa 2,7 procent, till 76,25 kronor.

På torsdagskvällen presenterades nyheten att Sveriges regering avser sälja motsvarande 6,3 procent av de utestående aktierna i bolaget.

Den svenska staten försäljning sägs ha gjorts till en kurs i intervallet 74-75 kronor per aktie.

Nordea stängde på 78,40 kronor på torsdagen.

Volvo presenterade en rapport som var sämre över hela linjen.

Rörelseresultatet uppgick till 5,5 miljarder kronor, mot väntade 6,3 miljarder.

Med en nettoomsättning på 73,4 miljarder kronor, analytikernas snittprognos låg på 76,2 miljarder, landade rörelsemarginalen på 7,5 procent för kvartalet. Väntat var en marginal på 8,3 procent.

Samtidigt kom siffrorna kanske inte som någon större chock.

"Det är exakt samma mönster som hos Scania och övrig verkstad med svagare marginaler och intäkter än väntat medan orderingång och kassaflöde är starkt. Fokus på marginalerna inom sektorn ligger kvar i marknaden", säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvos aktie steg 0,7 procent, till 107,70 kronor samtidigt som det bör noteras att de fem senaste handelsdagarna fram till fredagen inneburit en sammanlagd nedgång på över 8 procent för lastbilsjätten.

På morgonen rapporterade även ett antal mindre bolag.

Bland vinnare hittades de it-relaterade bolagen Prevas, Addnode och Acando som handlades upp 12,3, 9,8 respektive 8,2 procent i spåren av sina rapporter

I andra ändan återfanns Precise Biometrics, som levererar teknik för fingerigenkänning, och Affärssystemutvecklaren Jeeves som tappade 6,7 respektive 6,5 procent på sina rapporter.

Från Astra Zeneca kom nyheten att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har begärt en förlängd granskningsperiod för Astra Zenecas blodproppshämmare Brilinta på sex månader. Beskedet var väntat enligt de läkemedelsanalytiker Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med.

Aktien tappade 0,7 procent, till 307,30.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?