1515

Stockholmsbörsen: Telia drar

Med halva torsdagens handel avverkad noterade Stockholmsbörsen stigande kurser samtidigt som övriga Europa backade. En rapportdriven uppgång för Telia Sonera och rekyler för Sandvik och Atlas Copco gav stöd.

Vid 13.30-tiden var OMXS30 upp 0,7 procent till noteringen 1.138. Omsättningen uppgick till genomsnittliga 8,9 miljarder kronor.

Telia Sonera handlades upp 2,8 procent till 54:65 kronor i spåren av den kvartalsrapport som presenterades före öppning. Resultat och guidning var ungefär i linje med förväntningarna men en höjd utdelning och framför allt besked om stort återköpsprogram gladde marknaden.

"Totalt blir återföringen runt 5 kronor per aktie, vilket motsvarar en direktavkastning på 9,4 procent", beräknar Lars Söderfjell, analytiker på Ålandsbanken.

Dagens andra tungviktare att rapportera var nätverksvideobolaget Axis. Bolaget, som lämnade preliminära siffror för helåret en dryg vecka innan bokslutsrapporten, steg något på ett i linje med marknadens förväntningar.

"Utblicken ser fortsatt positiv ut, men vi såg under slutet av 2010 att tillflödet av nya projekt stannade av något så vi ska inte förvänta oss en marknad med det tryck som vi hade i fjärde kvartalet framöver. Jag tror inte att marknaden kan växa med 40 procent som i fjärde kvartalet utan med 25-30 procent i genomsnitt", säger vd Ray Mauritsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de riktiga förlorarna märktes tidningsbolaget Metro, som backade 6,3 procent, och Svedbergs som tappade 7,6 procent, båda i spåren av sina kvartalsrapporter.

Torsdagen är annars något av en mellandag vad gäller rapporter. Allt krut av någon större vikt brändes av redan under morgonen.

SKF har meddelat att det säljer hållarefabriken i Göteborg med 130 anställda till japanska NKC. Försäljningen är ett led i den långsiktiga strategin att avyttra komponenttillverkning som inte tillhör kärnverksamheten, heter det från bolaget.

Aktien handlades ungefär i linje med de övriga verkstadsbolagen.

Både Sandvik och Altas Cocpo återhämtade sig från onsdagens rapportdrivna nedgångar på 3 respektive knappt 2 procent. Sandvik handlades upp 2,6 procent, medan Atlas Copco avancerade 2,8 procent.

I övrigt bjöd torsdagsmorgonen på ett antal rekommendations- och riktkursförändringar i spåren av onsdagens rapportflod.

UBS har höjt sin riktkurs för Sandvik, Holmen och Nordea, men sänkt den för Scania.

Även Deutsche Bank har dragit upp sin riktkurs för Nordea, men sänkt för Electrolux.

Bank of America/Merrill Lynch har sänkt sin riktkurs på Sandvik, medan Cheuvreux höjt sin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?