1515

Stockholmsbörsen: Svag öppning väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på en svagt negativ inledning på torsdagens handel. Under morgonen har både Telia Sonera och Axis presenterat rapporter i linje med förväntningarna.

Klockan 8.45 var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent lägre. CAC 40 Index hade minskat 0,2 procent medan DAX-terminen backade 0,1 procent.

I USA handlades börserna med små förändringar, alltjämt med Dow Jones över 12.000 punkter, i spåren av tisdagens breda uppgångar.

Bland vinnarna fanns Time Warner, som steg 8,6 procent, efter att ha lämnat en positiv rapport under dagen.

Ännu bättre rapportmottagande fick speltillverkaren Electronic Arts, med storsäljarna som "Medal of Honor" och "Need for speed". Aktien klättrade hela 15,8 procent.

Allergan, som är en konkurrent till svenska Q-med, redovisade ett resultat som var under analytikernas förväntningar. Aktien tappade 0,7 procent.

I Asien var de flesta marknaderna stängda med anledning av det kinesiska nyåret. I Japan, där börserna var öppna, föll indexen i spåren av flera svaga rapporter.

Klockan 7.15 presenterade Telia Sonera sina siffror för det fjärde kvartalet, som var i princip helt i linje med förväntningarna.

Underliggande ebitda-resultat före engångsposter blev 9.024 miljoner kronor (9.039), mot väntade 9.010 miljoner kronor.

Nettoomsättningen blev 26.774 miljoner kronor (27.549), mot väntade 26.792 miljoner.

Marginalen uppgick därmed till 33,7 procent (32,8), helt i linje med de 33,6 procent SME Direkts prognos förutspått.

Nätverksvideobolaget Axis har rapporterat ett resultat före skatt för det fjärde kvartalet på 125 miljoner kronor (120). Analytikernas förväntningar låg på 128 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Omsättningen för kvartalet landade på 875 miljoner kronor (659), vilket ger en tillväxt på 33 procent i kronor jämfört med samma period året innan. Väntat var en omsättning på 882 miljoner kronor och en tillväxt på 33,9 procent.

Tidningsbolaget Metro Internationals noterar ett resultat efter skatt på 8,3 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2010 (5,9). Omsättning uppgick till 66,1 miljoner euro under kvartalet (60,8).

Under morgonen har även ett antal rekommendations- och riktkursförändringar inkommit.

UBS har höjt sin riktkurs för Sandvik, Holmen och Nordea, men sänkt den för Scania.

Även Deutsche Bank har höjt sin riktkurs för Nordea, men sänkt den för Electrolux.

I övrigt är torsdagen lite av en mellandag vad gäller rapporter. Enda bolag med någon större vikt kvar på agendan är Svedbergs som presenterar sina siffror vid öppning.

På statistikfront kommer från USA veckostatistik över nyanmälda arbetslösa samt preliminärdata över produktivitet och enhetsarbetskostnader under fjärde kvartalet, klockan 14.30, samt ISM-index för tjänstesektorn i januari och industriorderingång i december klockan 16.00 svensk tid.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?