1515

Räntor och valutor: ECB i fokus

Svenska statsobligationsräntor stiger något på torsdagsmorgonen som en anpassning till stigande internationella räntor efter den svenska marknadens stängning på onsdagen. Kronan handlas samtidigt nära oförändrade nivåer mot euron i avvaktan på nya kommentarer från ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn sjönk till 65,9 i januari, från 66,0 1 december. Silf/Swedbank konstaterar att nedgången jämfört med i december var marginell, och "den höga indexnivån indikerar att konjunkturläget i den privata tjänstesektorn är fortsatt starkt".

Det var endast delindex för leveranstider som sjönk i januari, medan övriga fortsatte att stiga något jämfört med i januari. Prisindex steg till 67,3, den högsta nivå som uppmätts i serien som sträcker sig tillbaka till oktober 2005, och Silf/Swedbank noterar också att nyanställningsbehovet "synes oförändrat starkt".

Samtidigt väcker finansminister Anders Borgs kommentar till Ekot, om att den svenska arbetslösheten kan fortsätta att sjunka mot nivåer som enligt många ekonomer är oförenliga med prisstabilitet, uppmärksamhet på torsdagsmorgonen.

"Mot slutet av den här mandatperioden, om det inte inträffar en ny kris, så bör det finnas förutsättningar för att komma ner till en 5 procent eller så", sa Anders Borg.

"En ambitiös målsättning och en nivå på arbetslöshet som till och med ligger under (vice riksbankschefen) Lars EO Svenssons NAIRU-nivå", skriver Helena Blom, analytiker på Nordea i bankens morgonbrev.

NAIRU är den nivå på arbetslösheten som anses vara förenlig med prisstabilitet.

På torsdagens Europaagenda riktas blickarna sannolikt främst ECB-chefen Jean-Claude Trichet presskonferens, klockan 14.30, efter ECB-rådets penningpolitiska möte. Analytiker är helt eniga om att ECB inte kommer att ändra räntan nu, men stort intresse riktas nu mot hur ECB-chefen följer upp den försiktiga inflationsvarning som fick marknaderna att hicka till vid motsvarande presskonferens i början av januari.

I Början av januari sa ECB-chefen att uppgången i inflationen sannolikt är "temporär", men han tillade att riskerna mot prisutsikterna "kan röra sig mot uppsidan". Ny information sedan dess har visat att inflationstakten i euroområdet preliminärt steg från 2,2 procent i december till 2,4 procent i januari, mer än de 2,3 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Räntan på den tyska tvååriga obligationen har stigit från under 1,00 procent före Jean-Claude Trichets presskonferens den 13 januari till 1,48 procent på torsdagsmorgonen. Euron har samtidigt stärkts till som högst 1,3862 mot dollarn (på onsdagen) från omkring 1,31 på morgonen den 13 januari.

Enligt flera ECB-ledamöter reagerade dock marknaden väl starkt på ECB-chefens kommentarer i januari, och analytiker tror nu att Jean-Claude Trichet kommer att försöka balansera sina kommentarer så att ett budskap om återhållsamhet når fram till arbetsmarknadens parter utan att det i allt för hög grad ska oroa finansmarknaden.

4Cast tror att de kraftiga reaktionerna på ECB-chefens tidigare kommentarer gör att det nu finns risk för besvikelse bland dem med långa europositioner på torsdagen - om Jean-Claude Trichet ger intryck av att vilja tona ned sina inflationskommentarer.

På Europaagendan i övrigt riktas intresse även mot definitivt PMI för tjänstesektorn i euroområdet i januari, klockan 9.58, samt detaljhandeln i euroområdet i december, klockan 11.00.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på veckostatistik över nyanmälda arbetslösa samt preliminärdata över produktivitet och enhetsarbetskostnader under fjärde kvartalet, klockan 14.30, samt ISM-index för tjänstesektorn i januari och industriorderingång i december klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkät väntas antalet nyanmälda arbetslösa ha sjunkit till 420.000 förra veckan, från 454.000 veckan före, produktiviteten väntas ha stigit 2,0 procent fjärde kvartalet samtidigt som enhetsarbetskostnaderna väntas ha stigit 0,2 procent.

Industriorderingången väntas ha sjunkit 0,5 procent i december, efter en uppgång med 0,7 procent i november, OCH tjänste-ISM väntas ha varit oförändrat på 57,1 i januari jämfört med i december.

På torsdagseftermiddagen rapporterar också de stora detaljhandelskedjorna försäljningsutfall för januari, och klockan 19.00 kommer Fedchefen Ben Bernanke tala inför den nationella pressklubben i Washington.

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?