1515

Råvaror: Råoljan ned, basmetaller upp

Råvarumarknaderna visade blandade rörelser under måndagen. Råoljan och guldet handlades ned efter en svajig handelsdag, medan basmetallerna steg.

Råoljan fluktuerade efter att Saudiarabien erbjudit sig att kompensera för de förlorade leveranserna på grund av oroligheterna i Libyen, samtidigt som spänningarna i Mellanöstern visat ytterliggare tecken på spridning till Oman.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 var WTI- oljan ned 0:78 dollar till 97:10 dollar per fat. Samtidigt var brent-oljan ned 0:14 dollar till 112:00 dollar per fat.

"Råoljemarknaderna undersökte uppåtsidan över helgen på rapporter om att oroligheterna sprider sig till Oman, men har sedan backat eftersom det verkar som åtminstone några libyska transporter fortsätter att lasta och då Saudiarabien har ökat produktionen tillräckligt för att tillgodose kundernas önskemål", sade Tim Evans, energianalytiker på Citi Futures Perspective, till Marketwatch.

Khalid Al-Falih, Saudi Arabian Oil:s verkställande direktör, sade att kungadömet är redo för att kompensera för eventuella underskott i råoljeförsörjning.

"Vi är redo att leverera en stegvis förändring i efterfrågan från våra kunder", sade Al-Falih, enligt Bloomberg News.

Det framgick dock inte hur mycket extra olja Saudi Arabian Oil, även känt som Aramco, skulle bidra med.

Oroligheterna i Libyen verkar ha spridit sig till Oman, den största oljeproducenten i Mellanöstern bortsett från medlemsländerna i Opec. Oman hade en snittproduktion om nära 900.000 fat per dag i januari, drygt hälften av den dagliga produktionen i Libyen. Den största andelen av exporten av olja, cirka 40 procent, går till Kina.

Två demonstranter rapporterades ha dött och ett antal uppgavs ha skadats i sammandrabbningar med polis på söndagen.

"När vi tittar runt om i regionen ser vi fler synbara tecken på att oroligheterna fortsätter och det ligger en del rädsla i marknaderna", sade Jonathan Barratt vid Commodity Broking Services till Bloomberg News.

Basmetallmarknaden visade uppgångar på bred front. Priset på koppar gick upp 125 dollar till 9.885 dollar per ton.

"Marknaden drivs återigen av ekonomisk optimism. Folk är lite lugnare nu och fokuserar på framtiden", sade Matt Zeman, metallhandlare på Lasalle Futures, till Bloomberg News.

Spotpriset på guld vände ned, och tappade 3:40 dollar per uns till cirka 1.407 dollar.

"Mitt i pågående oroligheter i Nordafrika och Mellanöstern, är det fortfarande ganska förvånande att guldpriset inte har dragit mer", sade Carsten Fritsch, analytiker vid Commerzbank, i en rapport under måndagen enligt Bloomberg News.

Silverpriset var upp 0:13 dollar till 33:538.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?