1515

Råvaror: Oljan stiger igen

Oljan handlades upp på fredagsmorgonen och är på väg att notera den största uppgången på veckobasis på två år. Under torsdagen föll både Brent och WTI från kraftiga uppgångar efter att den internationella energimyndigheten IEA meddelat att man är redo att öppna sina reservlager om det skulle behövas.

Vid klockan 8.50 var WTI upp 1:65 dollar till 98:92 dollar per fat. Samtidigt var Brent-oljan upp 2:32 dollar till 113:68 dollar per fat.

"Leveranser borde kunna säkras av andra längder så länge som störningarna är begränsade. När oljepriserna nådde 147 dollar under 2008 var ekonomin på väg ner, medan den ekonomiska situationen just nu expanderar globalt", säger Tetsu Emori vid Astmax till Bloomberg News.

I ett marknadsbrev skriver SEB att gårdagens högstanivåer förmodligen är så högt som situationen i Libyen själv kan lyfta oljepriset.

"För att Brent ska kunna röra sig väsentligt högre behövs väsentlig oro i Algeriet, Saudiarabien och Iran. Allteftersom Opec höjer sin produktion för att möta fallet i den libyska produktionen faller risken att reservkapaciteten faller till en nivå som gör det svårt att svara på ytterligare produktionsstörningar", skriver SEB.

På basmetallmarknaden i London var det lite olika utveckling för de olika metallerna. Koppar och nickel noterade stabila uppgångar samtidigt som tenn föll tillbaka en del.

För kopparns del har veckan inneburit ett fortsatt fall från 10.000-dollarnivån och nedgången har varit en del av ett övergripande negativt sentiment bundet till situationen i Mellanöstern.

"Fundamenta för kopparn fortsätter att vara intakt, men marknadssentimentet den här veckan har varit negativ i de flesta marknader. Orderböckerna är fortfarande starka och konsumenter kommer att behöva börja köpa mer aktivt snart", säger Zhang Demin, analytiker vid Huazheng Futures, till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna noterades både guld och silver upp. Guldet har under veckan haft en svagt stigande trend och enligt en undersökning gjord av Bloomberg News tror 16 av 20 handlare på fortsatta uppgångar i metallen under nästa vecka.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?