1515

Råvaror: Oljepriset rusar

Råoljan fortsatte att visa kraftiga uppgångar under morgonen på torsdagen, där fokus fortfarande ligger på utvecklingen i Libyen och de närliggande länderna.

Vid klockan 8.55 har WTI i första termin ökat med 5,00 dollar, vilket gav ett pris på 103,10 dollar per fat. Det var den högsta nivån på över två år, och uppgången utökades rejält efter att priset passerat den psykologiskt viktiga 100-dollarsnivån. Brent-oljan var samtidigt upp 4,70 dollar till 115,95 dollar per fat.

Fokus är fortsatt riktat mot oroligheterna i Libyen och dess potentiella spridning till närliggande länder med än större oljeproduktion, i synnerhet Iran och Saudiarabien.

Medan upprorsmännen har tagit kontroll över den östra regionen av Libyen, behåller regimtrogen militär kontrollen över bland annat huvudstaden Tripoli. Enligt flyktingar vid gränsen till Egypten har soldater och milis beskjutit civila och de flesta håller sig nu hemma.

Justitieministern och inrikesministern i landet, samt personer inom militären, har valt att lämna sina poster i protest mot våldet som riktats mot den egna befolkningen.

Samtidigt har blandade rapporter kommit hur upproret har påverkat oljeproduktionen och oljetransporterna i landet. Det har från flera håll rapporterats att samtliga oljehamnar i Libyen har stängts, medan relativt få oljebolag har stängt ned sin produktion i landet som producerar 1,6 miljoner fat råolja per dag.

"Vi kommer att se fortsatt stöd tills vi ser en resolution i Libyen. Så länge det finns en risk för en spridning, till Iran eller Saudiarabien, kommer vi att få se prisstegringar från dessa nivåer", sa Matt Smith, råvaruanalytiker på Summit Energy, till Bloomberg News.

Libyen producerar cirka 1,6 miljoner fat råolja per dag, vilket gör landet till den nionde största producenten inom Opec.

Tisdagskvällen oljelagerrapport från American Petroleum Institute, API, indikerade inte några större ökningar eller minskningar i USA:s lager förra veckan. Råoljelagren uppgavs ha stigit med 0,2 miljoner fat, medan lagren av bensin ska ha sjunkit med 1,6 miljoner. Destillatlagren minskade 0,5 miljoner.

Inför den officiella rapporten som presenteras klockan 17 på torsdagen, tror analytikerna att råoljelagren ska ha stigit med 1,1 miljoner fat. Bland produkterna beräknas destillatlagren ha minskat med 1,2 miljoner medan lagren av bensin spås ha stigit med 0,85 miljoner.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna, som minskade hela 3,5 procentenheter vid föregående rapport, tros ha studsat upp med 0,5 procentenheter.

Basmetallerna på London Metal Exchange visade nedgångar över hela linjen under morgonen.

Bland de mer handlade var tremånadersterminen för koppar var ned 50 dollar till 9.375, medan zinken var ned 38 dollar till 2.457.

Under morgonen presenterade Kina mer detaljerad handelsstatistik beträffande råvaror, som bland annat visade att den raffinerade kopparexporten mer än dubblerades i januari jämfört med i december sedan höga priser på LME uppmuntrade handlare att sälja metallen utomlands snarare än på den inhemska marknaden.

"Vi väntade oss att den skulle vara relativt hög på grund av återexport, men den här siffran är fortfarande över våra vildaste fantasier", sa Cao Yanghui, analytiker vid Nanhua Futures till Bloomberg News.

Bland övriga metaller var nickel ned 430 dollar till 28.250, medan tenn backade 99 dollar till 31.426.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 2,45 dollar till strax under 1.414 dollar per uns. Därmed ligger priset bara 9 dollar under rekordnivån som noterades i början av december, efter att ha som lägst ha noterats på 1.314 i slutet av januari.

"På kort sikt behöver guldet bryta och ligga kvar över den senaste högstanviån om 1.410 dollar per uns, och momentum kan mycket väl komma från ytterligare försämringar i den politiska situationen i Mellanöstern", sa Tingxi Yu, råvaruanalytiker vid Barclays Capital till Bloomberg News.

Silverpriset var samtidigt upp drygt 0,17 dollar till 33,725.

Noteringar cirka klockan 8.55
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +5,00 USD 103,10
Brent, första termin +4,70 USD 115,95

Basmetaller (pris/ton, tremånadersterminer)
Koppar -50 USD 9.375
Zink -38 USD 2.457
Aluminium -10 USD 2.520
Nickel -430 USD 28.250
Bly -21 USD 2.518
Tenn -99 USD 31.426

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +2,45 USD 1.414,15
Silver +0,173 USD 33,725

Jordbruksråvaror (pris/pund)
Bomull, majtermin -0,0678 USD 1,7745

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?