1515

Räntor och valutor: Uppåt för USA-räntor

Amerikanska marknadsräntor steg efter svensk stängning på onsdagen efter ett svalt mottagande för en emission av femåriga statsobligationer.

Femårsobligationerna för 35 miljarder dollar såldes till en ränta på 2,19 procent, högre än de 2,17 procent som handlare räknade med enligt Bloomberg News. Bid/cover-nivån blev 2,69, jämfört med 2,79 vid de tio föregående auktionerna, medan andelen indirekta budgivare uppgick till 34 procent, lägre än 37,9 procent i de fyra föregående auktionerna.

Ytterligare en faktor som tyngde USA-räntorna var uttalanden från Fed-chefen i Philadelphia, Charles Plosser, som varnade för riskerna med att hålla fast alltför länge vid den lätta penningpolitiken när råvarupriserna stiger och om återhämtningen tar fart skulle han stödja en tidig avslutning av QE2.

Tidigare under dagen hade räntorna sjunkit på grund av ökad efterfrågan på säkra tillgångar i samband med tilltagande oro över utvecklingen i Libyen och Mellanöstern.

Oljepriset steg till 100 dollar per fat i New York, vilket var första gången sedan den 2 oktober 2008.

I en telefonintervju med Financial Times säger Saadi Gaddafi, en av Libyens ledare Muammar Gaddafis sju söner, att hans far räknar med att vara "den store landsfadern" och rådgivare till varje ny regim i Libyen och att landets nuvarande blodiga turbulens är en "positiv jordbävning" som bereder vägen för mycket välbehövda reformer.

Enligt sonen är 85 procent av landet "mycket lugnt och säkert".

USA:s president Barack Obama fördömde under natten den libyska regimens agerande, men han kom inte med några specifika amerikanska åtgärder mot Muammar Gaddafi.

I den tidiga asiatiska handeln på torsdagen pekar USA- räntorna fortsatt uppåt och det svala mottagandet för femårsobligationen har lett till en viss oro inför en emission av sjuåriga obligationer för 29 miljarder dollar på torsdagen.

Räntan på den tvååriga USA-obligationen är upp 1 punkt till 0,74 procent och tioåringen är upp 4 punkter till 3,47 procent, jämfört med ondagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras statistik över orderingången på varaktiga varor, nyanmälda arbetslösa, FHFA husprisindex samt försäljningen av nya hem.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha sjunkit ytterligare, till 405.000 förra veckan, orderingången på varaktiga varor ha stigit med 2,8 procent, medan försäljningen av nya bostäder väntas ha minskat med 7,3 procent, enligt Bloomberg News enkäter.

Japanska räntor pekar nedåt, främst i längre löptider, och nedgångar på Tokyobörsen uppgavs ha ökat efterfrågan på räntepapper. Oro för att de högre oljepriserna, i spåren på turbulensen i Libyen, ska dämpa den globala återhämtningen bidrar också.

På valutamarknaden stärks euron mot dollarn på grund av spekulationer om att ECB kommer att höja sina styrräntor före Federal Reserve.

Samtidigt gynnas yenen och schweizerfrancen då oro för utvecklingen i Libyen får oljepriserna att stiga, världens börser att falla, och efterfrågan på säkerhet att öka.

"Situationen i Mellanöstern och Libyen verkar förvärras. Investerare minskar antagligen sin risk nu, och flyttar pengarna till yen och schweizerfranc", sade Tsunemasa Tsukada, chef för valutor och finansiella produkter vid Mitsubishi UFJ Trust & Banking Corp i Tokyo, till Bloomberg News.

Kronan har under natten stärkts 1,5 öre mot dollarn och 1 öre mot euron.

På torsdagens europeiska makroagenda finns tysk definitiv BNP. De franska hushållens förväntningar samt från euroområdet indikator för företagsklimat och barometerindikator.

Här hemma riktas blickarna mot Konjunkturinstitutets konjunkturbarometrar för företag och hushåll.

Enligt SME Direkts enkät räknar analytiker med konsumenternas förväntningar, CCI, väntas ha sjunkit till 22,2 i februari från 23,7 föregående månad.

Konjunkturinstitutets barometerindikator, som sammanfattar företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget, väntas ha sjunkit till 112,9 i februari, från 113,6 föregående månad, medan Den säsongsrensade konfidensindikatorn i KI:s företagsbarometer väntas ha sjunkit till 9 i februari jämfört med 11 i januari enligt månadsbarometern (Index i kvartalsbarometern var 12 i januari).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?