1515

Räntor och valutor: Räntorna stiger

Europaräntorna visade en flackare avkastningskurva på tisdagen, där obligationer med kortare löptider steg i spåren av hökaktiga ECB-kommentarer medan långa änden sjönk i en "safe haven"-driven rörelse i spåren av utvecklingen i Libyen.

Eskalerande oroligheter i Libyen, med åtföljande oro för spridningseffekter och påverkan på råvarupriserna, har lett till en generell rörelse av riskaversion, vilket gynnat långa statsobligationer. Betydande börsnedgångar i Asien följdes av något mindre nedgångar i Europa, medan oljepriset planade ut på en klart högre nivå.

Den tioåriga tyska statsobligationen var vid svensk stängning 3 punkter ned på 3,17 procent, jämfört med måndag samma tid. Tvååringen var samtidigt upp 7 punkter till 1,46 procent.

ECB-ledamöternas uttalanden om ökad inflationsoro synes orkestrerad inför nästa rådsmöte den 3 mars, då ECB även ska publicera nya prognoser vilket brukar vara ett tillfälle för att signalera ändrad penningpolitisk inriktning.

På måndagskvällen varnade Jürgen Stark, ledamot i ECB:s direktion, för stigande inflation.

"Vi är redo att agera beslutsamt och omedelbart om så krävs. Målet är tydligt. För att inte riskera att inflationsförväntningarna inte skulle vara förankrade måste vi ändra den penningpolitiska hållningen om så krävs", sa han.

ECB-rådsledamoten Yves Mersch fyllde i en intervju med Bloomberg News på med att ECB kan komma att skärpa tonfallet om inflationen vid rådsmötet nästa vecka.

"Jag skulle inte bli förvånad om de flesta kollegor drog slutsatsen att vi har uppåtrisker mot prisstabiliteten", sa han och tillade att ECB förväntar sig att återuppta en "gradvis" exit.

4Cast skrev i en kommentar att Yves Mersch är den senaste i raden av ECB-ledamöter som hoppar på inflationsorkestervagnen, och hans kommentarer har inte passerat obemärkt förbi.

"Allt detta tal om 'exituttalanden' och att inte vilja 'komma efter kurvan' har rufsat till marknadsfjädrarna då ECB-medlemmarna fortsätter att sjunga utifrån ett hökaktigt sångblad", skrev 4Cast, och tillade att upphetsningen definitivt tilltar inför nästa veckas rådsmöte.

Eonia-terminer indikerar att en räntehöjning med 25 punkter i september är inprisad i marknaden.

Standard & Poor's skrev i en rapport på tisdagen att stigande inflation i Storbritannien och euroområdet utgör en risk för den fortfarande "skakiga" återhämtningen och ger centralbankerna ett dilemma.

"Å ena sidan kommer centralbankerna att vara frestade att höja räntan, ett typiskt sätt att bekämpa inflationen. Men å andra sidan förfaller svaga ekonomiska utsikter i de flesta euroländer och i Storbritannien, tillsammans med en olöst skuldkris, att tala för ackommoderande penningpolitik, med fortsatta icke-konventionella åtgärder och låga räntor", skrev Standard & Poor's, som spår att ECB börjar höja i sommar och BOE i höst.

USA-räntorna öppnade nedåt efter måndagens helgstängda marknader i spåren av ökad riskaversion, men vände därefter svagt uppåt senare under dagen. Vid svensk stängning handlades den tvååriga statsobligationen på 0,73 procent, 2 punkter ned jämfört med den tidiga amerikanska stängningen i fredags, medan tioåringen var 4 punkter ned på 3,54 procent.

Hushållens konfidensindikator steg till treårshögsta på 70,4 i februari från 64,8 föregående månad, väntat var 65,5. Indexsiffran över förväntningarna på sex månaders sikt steg till 95,1 från 87,3 medan nulägesindex den nuvarande situationen steg till 33,4 från 31,1 månaden före. Bedömningen om arbetsmarknaden förbättrades något.

S&P/Case-Shillers husprisindex visade en nedgång med 0,4 procent i december och 2,4 procent i årstakt, vilket var nära förväntningarna.

På valutamarknaden fick de ökade spänningarna i Libyen dollarn, yenen och schweizerfrancen att stärkas initialt.

Yves Mersch kommentarer gav däremot euron en ny skjuts, till 1:369 mot dollarn och 113:90 mot yenen. I fredags sågs en motsvarande rejäl reaktion i euron, upp till 1:371 som högst, i spåren av Lorenzo Bini Smaghis uttalanden.

"Det finns en risk nu att ECB kan komma att höja före september. Medan Mersch är en traditionell inflationsbekämpare så börjar även normalt mer duvaktiga ledamöter låta hökaktiga", sade Nick Kounis på ABN Amro till Bloomberg News.

Att Moody's satte negativa utsikter på Japans kreditbetyg Aa2 gav inte någon bestående inverkan på yenen.

"Yenen tappade kortvarigt, men nyheten var inte överraskande efter att Standard & Poor's vidtagit liknande åtgärder, vilket begränsar inverkan", sade Hitoshi Asaoka, valutastrateg på Mizuho Trust & Banking till Bloomberg News.

Moody's hänvisar de negativa utsikterna till ökad oro för att den ekonomiska politiken inte är stark nog för att kunna förverkliga regeringens mål om minskad skuldsättning och dämpa den oundvikliga ökningen av skulden. Den 27 januari sänkte Standard & Poor"s Japans kreditbetyg till AA-. Hos Fitch har Japan betyget AA.

Den nyzeeländska dollarn försvagades efter att kraftigt jordskalv i landets nästa största stad Christchurch. Den svenska kronan stärktes sammantaget 2 öre till 6:40 mot dollarn och 1 öre till 8:76 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?