1515

Räntor och valutor: USA-räntor ned på Mellanösternoro

Amerikanska statspappersräntor sjönk tillbaka något efter svensk stängning på fredagen med stöd av att investerare sökte säkerhet mot de fortsatta spänningarna i Mellanöstern.

Samtidigt fortsatte euron att stärkas mot dollarn på förväntningar om ökade ränteskillnader mellan USA och euroområdet.

Valutahandlare i USA noterade kommentarerna från Lorenzo Bini Smaghi, ledamot i ECB-direktionen, som på fredagen talade om att ECB måste bevaka stigande pristryck mer vaksamt.

Wall Street Journal noterade att Lorenzo Bini Smaghis kommentarer inte skilde sig särskilt mycket från uttalanden från andra ECB-ledamöter på senare tid. Men i en miljö där USA-räntorna väntas förbli låga innebär hökaktiga ECB- kommentarer om inflationen att investerare skiftar över till euron.

"Både Storbritannien och euroområdet åtnjuter redan en hygglig räntefördel mot dollarbaserade tillgångar. Vid denna punkt i spelet... är det troligt att ECB höjer räntan före USA. Fram till dess har dollarn en signifikant nackdel", sade Joe Manimbo, senioranalytiker vid Travelex Global Business Payments, till Wall Street Journal.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet och Bundesbankschefen Axel Weber förstärkte intrycket om att ECB har skärpt uppmärksamheten mot inflationsrisker i samband med G20-mötet i Paris på lördagen.

"Enligt vår egen bedömning rådde det balans mellan riskerna mot prisstabiliteten på medellång sikt, men vi uteslöt inte att framtiden för denna balans är obalanserad mot uppsidan", sade han och tillade att ECB:s räntepolitik är oberoende av de okonventionella åtgärderna.

Jean-Claude Trichet sade att ECB följer oljepriserna "mycket, mycket noga". "Inga andrahandseffekter är vårt måtto".

Även Axel Weber, ännu en tid Bundesbankschef och ledamot i ECB-rådet, noterade efter G20-mötet att "uppåttrycket ökar" mot inflationen.

"Jag tror att det är den bästa karaktäriseringen av vad vi ser i Europa. Jag har redan tidigare sagt att vi ligger över 2 procent nu, med en tendens till ökning. Jag tror att vändningen i inflationsutvecklingen kanske inte kommer så snart som vi väntade tidigare. Så helt klart finns det risker mot uppsidan", sade han.

På måndagen håller USA helgstängt med anledning av Presidents Day. Senare i veckan riktas blickar bland annat mot hushållens konfidensindikator för februari, tisdag, försäljning av nya hem i januari, onsdag, order varaktiga varor och försäljning av nya bostäder i januari samt veckodata över nyanmälda arbetslösa, torsdag, och reviderad BNP-statistik för fjärde kvartalet på fredag.

USA:s finansdepartement ska också sälja statsobligationer för totalt 99 miljarder dollar under veckan; 35 miljarder i tvåårsobligationer på tisdagen, lika mycket i femårsobligationer på onsdag och 29 miljarder i sjuårsobligationer på torsdag.

G20-mötet kunde efter hårda diskussioner till slut enas om att försöka ta fram ett antal indikatorer som ska kunna varna för obalanser som riskerar att hota den globala ekonomin. Indikatorerna blir bland annat offentlig skuld, bugetunderskott, privat sparkvot och skulder samt externa obalanser i form av handelsbalans, nettoinvesteringsflöden och transfereringar.

Efter kinesiskt motstånd ströks valutareserver från indikatorlistan.

G20 konstaterade vidare att återhämtningen i den globala ekonomin stärks, men den är fortsatt ojämn och det kvarstår nedåtrisker och slutkommunikén antydde att det finns överhettningsrisk i vissa tillväxtekonomier.

Mötet diskuterade också oron för konsekvenserna av potentiellt överdriven prisvolatilitet i råvaror, och de biträdande finansministrarna får nu uppdrag att tillsammans med internationella organisationer återrapportera om orsaker till och utmaningar från dessa trender.

I den asiatiska måndagshandeln var oroligheterna i Mellanöstern i fortsatt fokus efter uppgifter om flera döda i Libyen och varningar från ledaren Muammar Kadaffis som om att situationen kan utvecklas till ett inbördeskrig.

Oljepriset fortsatte uppåt i Asien, men aktiemarknaderna uppvisade en blandad tendens och såväl amerikanska som japanska statspappersräntor noterade endast blygsamma rörelser.

Euron vände ned från en högstanotering på 1:3715 mot dollarn, en utveckling som kan ha påverkats av ett svidande nederlag för CDU i det första av årets sju tyska delstatsval på söndagen.

Förbundskansler Angela Merkels CDU tappade hälften av väljarna i Hamburg och samlade endast 21 procent av rösterna, ett resultat som främst tolkas som öppen kritik mot att Tyskland ska tvingas rädda hårt skuldsatta euroländer.

På måndagen riktas blickarna i Europa mot det tyska IFO-indexet för februari samt preliminära PMI-index i euroområdet för samma månad, klockan 10.00.

IFO-index, konfidensindikator för det tyska näringslivet, väntas ha varit oförändrat på 110,3 i februari jämfört med januari, enligt Bloomberg News enkät. Analytiker tror på en liten ökning i nulägesindex medan det framåtblickande indexet väntas sjunka marginellt jämfört med i januari.

Analytikerna räknar också med i princip oförändrade noteringar även i euro-PMI i februari jämfört med i januari, de räknar med en liten förbättring i Frankrike medan de tyska indexen väntas ha sjunkit marginellt från höga nivåer.

I Sverige blir veckans makrohöjdpunkt sannolikt torsdagens KI-barometer för februari. Enligt SME Direkts enkät räknar analytiker med fortsatt optimistiska tongångar från såväl hushåll som näringsliv, men det väntas ändå mindre nedgångar i såväl barometerindikatorn som hushållens och tillverkningsindustrins konfidensindikator.

Table


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?