1515

Räntor och valutor: Kronan stärks

Amerikanska marknadsräntor sjönk tillbaka något efter svensk stängning på torsdagen sedan många investerar köpt säkra tillgångar efter svag arbetsmarknadsstatistik och uppgifter om att Iran ska skicka två krigsskepp genom Suezkanalen.

Räntenedgången dämpades efter en vändning uppåt på Wall Street, som gladdes över att Philadelphia Fed index steg till sin högsta nivå sedan i januari 2004.

I fredagens asiatiska handel har USA-räntorna åter stigit något och handlare hänvisar till förväntningar om stigande inflation i takt med att ekonomin tar fart.

"Det bästa är över för Treasuries (amerikanska obligationer). USA:s ekonomi kommer inte att gå in i deflation", sade Hiroki Shimazu, ekonom vid Nikko Cordial Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

På torsdagen visade statistik att såväl KPI som kärn- KPI kom in något högre än väntat för januari.

Thomas Hoenig, Fed-chef i Kansas City, varnade i ett tal på torsdagskvällen för att de kraftiga prisuppgångarna på jordbruksmark i USA kan vara ett resultat av en ohållbar bubbla som kan skada USA:s ekonomi när den spricker.

Hans kollega Charles Evans, Fed-chef i Chicago, sade å sin sida att arbetslösheten är för hög, och inflationen är för låg i USA. Hans åsikt är att fortsatta penningpolitiska stimulanser behövs för att sporra den otillfredsställande takt som den ekonomiska återhämtningen håller.

Tidigt på fredagsmorgonen är den tvååriga USA-räntan ned 2 punkter till 0,77 procent, medan den tioåriga är upp 2 punkter till 3,59 procent, från torsdagens svenska stängning.

Ingen tung USA-statistik väntas på fredagen, utan blickarna riktas mot G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer som håller möte i Paris.

Japanska räntor sjönk för andra dagen i följd och handlare Bloomberg News talat med hänvisade till förväntningar om att nästa veckas S&P/Case-Shiller index kommer att visa att de amerikanska huspriserna föll mer i december än de gjort på ett år.

Bloomberg News rapporterar att några ledamöter i Bank of Japans ledning varnade för marknadens tilltagande optimism om den amerikanska ekonomin, enligt protokollet från mötet den 24-25 januari.

Givet att den amerikanska ekonomin "fortsatte att tyngas av balansräkningsjusteringar så kan den rådande synen bland marknadsdeltagare om de ekonomiska utsikterna vara alltför optimistiska", stod det i protokollet.

Enligt några BOJ-ledamöter kommer marknadens syn på den amerikanska ekonomin troligtvis att "fortsätta fluktuera mellan optimism och pessimism".

Enligt Bloomberg News planerar sexton ledamöter i Japans styrande Demokratiska parti att distansera sig från premiärminister Naoto Kan och är emot hans plan på att höja konsumtionsskatten.

Statistik från Kina under natten visade att priserna på nya bostäder steg i januari i 68 av Kinas 70 största städer, jämfört med ett år tidigare, enligt ny statistik från Kinas statistikbyrå. I huvudstaden Peking ökade priserna med 6,8 procent i januari, medan priserna i Shanghai steg med 1,5 procent, rapporterar Bloomberg News.

"Den nya statistiken visar tydligt att huspriserna fortfarande stiger och att regeringens styrning bara har tryckt ned transaktionsvolymerna. Det ultimata problemet är penningpolitiken - regeringen bör höja styrräntan minst två gånger till i år eftersom om likviditeten inte stramas åt skulle det vara omöjligt för huspriserna att falla", sade Jinny Yan, Shanghai-baserad ekonom vid Standard Chartered Plc, till Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn fluktuerat inom ett relativt snävt intervall mot euron under natten, och är tidigt på morgonen marginellt svagare mot den gemensamma europeiska valutan.

Mot yenen har dollarn också blivit lite svagare.

Kronan har samtidigt blivit cirka 1,5 öre starkare mot dollarn och 3 öre starkare mot euron, sedan torsdagseftermiddagen.

På fredagens europeiska makroagenda finns finländsk KPI, PPI från Tyskland, den franska industrins konfidensindikator samt brittisk detaljhandel.

Här hemma publicerar SCB sin småhusbarometer för januari.

Table


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?