1515

USA-börser: Bostadsstatistik lyfter Wall Street

USA-börserna steg på onsdagen. Starka kvartalsresultat gav tillsammans med stark bostadsstatistik stöd åt aktiekurserna.

Vid klockan 16.30 var Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till 12.287. S&P 500 steg 0,5 procent till 1.335 medan Nasdaq Composite avancerade 0,6 procent till 2.821.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 189 miljoner aktier, medan den var 533 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det är tydligt att vi ser mer självförtroende hos bolag och investerare. Dell presterar långt över förväntat och det säger mig att vi kommer att se en stark ökning i teknikinvesteringar. Bolag har starka balansräkningar och är fyllda med kontanter. Det borde bana väg för mer fusioner", säger Philip Orlando vid Federated Investors till Bloomberg News.

Datorjätten Dell steg med hela 10 procent efter att ha presterat ett justerat resultat på 0:53 dollar per aktie, vilket var långt bättre än de 0:37 dollar som väntades bland analytikerna i Bloomberg News konsensus.

Detsamma gällde Volvokonkurrenten Deere som förutom att slå analytikernas prognoser även såg till att lyfta resultatprognosen för helåret. Bolaget spår dessutom att utrustningsförsäljningen kommer att stiga med mellan 18 och 20 procent under 2011 jämfört med föregående år.

Deeres aktie steg med 2,6 procent.

Genzyme klättrade 1,6 procent efter att det till slut blivit klart att Sanofi-Aventis köper bolaget för totalt 20,1 miljarder dollar.

Research In Motion steg med 3,1 procent efter att Citigroup höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare sälj med motivationen att bolaget förmodligen kommer att gynnas av det nyligen annonserade samarbetet mellan Nokia och Microsoft.

På statistikfronten kom industriproduktionen för januari in svagare än väntat med en nedgång på 0,1 procent jämfört med december. Analytiker hade väntat en uppgång med 0,5 procent.

Bostadsbyggandet i USA steg 14,6 procent i januari, jämfört med månaden före, enligt statistik från USA:s handelsdepartement. Analytiker hade räknat med att byggandet skulle ha stigit med 1,9 procent.

Senare på kvällen, klockan 20 svensk tid, publiceras protokollet från Federal Reserves policymöte den 25-26 januari, som dessutom innehåller uppdaterade prognoser om inflation, tillväxt och arbetslöshet.

Goldman Sachs skriver i ett marknadsbrev att FOMC- uttalandet i januari inte innehöll några överraskningar av vikt, men att marknaden kommer att granska protokollet för tecken på ett eventuellt skifte i kommitténs uppfattning.

De nya prognoserna väntas visa en upprevidering av BNP-prognosen för i år med cirka 0,5 procentenheter. Det är också möjligt att en del ledamöter har höjt sin bedömning om den långsiktigt hållbara arbetslöshetsnivån. Förändringarna i inflationsprognoserna väntas vara dämpade, med kärninflationen ned och den totala inflationen upp, och begränsa sig till kort sikt.

På obligationsmarknaden steg tioåringen med 2 punkter till 3,63 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?