1515

Råvaror: Oro över Iran lyfter oljepriset

Råoljan steg på onsdagen efter rapporter om att Iran planerar att skicka två krigsskepp genom Suez-kanalen till Syrien.

På råoljemarknaden pekade trenden uppåt för första gången på fyra dagar. Vid holvhandelns stängning klockan 20.30 visade WTI-oljan en uppgång på 0:67 dollar till 84:99. Framförallt påverkades brent-oljan av nyheten och visade en uppgång på 2:11 dollar till 103:74.

"Det här är en direkt effekt av nyheten om att Iran planerar att skicka krigsskepp genom Suezkanalen och är det senaste tillägget till riskpremien i Mellanöstern", säger Phil Flynn på PFGBest till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja steg med 0,9 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE. Analytikerna hade väntat sig att lagren skulle stiga med 2,0 miljoner fat.

Lagren av bensin steg med 0,2 miljoner fat. Här väntades lagren stiga med 1,85 miljoner. Lagren av destillat sjönk med 3,1 miljoner fat under veckan. Här väntades en minskning om 0,4 miljoner.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade 3,5 procentenheter till 81,2 procent. Analytikerna räknade med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha varit oförändrat.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange föll kopparn tillbaka till 9.842 dollar per ton, ned 169 dollar från stängningen på tisdagen.

Lagren som mäts av LME fortsatte högre och ligger på den högsta nivån sedan mitten av augusti 2010.

Många analyser har gjort gällande att priset på koppar kommer att stiga under årets lopp, men samtidigt målas oro upp för att efterfrågan dämpas av det höga priset, i synnerhet från Kina.

"Vi behöver vänta och se huruvida Kina kommer att återvända till marknaden i mars och april i spåren av rekordpriserna. Det är till och med viktigare än den vanliga ekonomiska statistiken i USA och Kina", sade Wang Mingyi, analytiker vid Galaxy Futures till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld med drygt 1 dollar till strax under 1.380 dollar per uns.

"Stöd kommer att fortsätta komma från stigande inflation. (Politiska) spänningar i Mellanöstern kommer fortsatt att vara en fråga. Motsatt press kommer att erbjudas från möjliga åtstramningar i Kina", skrev Tom Pawlicki, analytiker vid MF Global, i en rapport som refererades av Bloomberg News.

Silverpriset var samtidigt ned 0:06 dollar.

Table


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?