1515

Stockholmsbörsen: Surt på börsen

Efter en oregelbunden öppning försvagades Stockholmsbörsen successivt och var lägre vid lunchtid på tisdagen. Utvecklingen var sämre än på de ledande europeiska börserna som var lätt stigande.

Klockan 12.15 var OMXS30 0,7 procent ned till noteringen 1.125,6. Omsättningen uppgick till 5,4 miljarder kronor.

Atlas Copco A tappade 1,9 procent till 154:80 kronor, Scania B var 1,7 procent ned till 134:70 kronor och Volvo B var 1,7 procent lägre till 111:30 kronor.

KPI-inflationen i Kina steg till 4,9 procent i januari, från 4,6 procent i december. Väntat var enligt Bloomberg News prognosenkät att inflationen skulle ha ökat till hela 5,4 procent. PPI-inflationen steg dock samtidigt till 6,6 procent från 5,9 procent, högre än väntade 6,2 procent.

Marknadsreaktionen på den kinesiska statistiken blev initialt positiv men avtog relativt snabbt när spekulationerna om ytterligare åtstramning tilltiog.

"Även om KPI var lägre än prognosen var siffran högre än december på 4,6 procent och skapar oro för ytterligare åtstramning i världens näst största ekonomi", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland steg till +15,7 i februari, jämfört med +15,4 månaden före. Förväntningarna pekade dock på ett sentimentsindex på +20,0 enligt Bloomberg News prognosenkät. BNP i Tyskland steg samtidigt med 0,4 procent under fjärde kvartalet jämfört med det tredje kvartalet och där väntades en ökning på 0,5 procent.

Svenska Riksbanken höjde under morgonen reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent och justerade upp prognosen för reporäntan i förhållande till prognosen i december. Enligt Riksbanken håller styrkan i den svenska ekonomin i sig samtidigt som arbetsmarknadsläget stadigt förbättras.

Trelleborg B föll 8,3 procent till 64:35 kronor sedan bolaget redovisat ett resultat före skatt, inklusive engångsposter och avvecklad verksamhet, på 380 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Justerat för jämförelsestörande poster blev resultat 19 procent sämre än vad analytikerna hade räknat med, enligt SME Direkt. Omsättningen var något över förväntat.

"Marginalen blev uppenbarligen sämre än vad man hade hoppats på. Det är ett mönster vi har sett i sektorn tidigare, men det blev lite mer uttalat i Trelleborgs fall", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Billerud steg 2,4 procent till 65 kronor efter att resultatet före skatt blev 308 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Justerat för engångsposter var resultat 10 procent bättre än SME Direkts prognos inför rapporten. Försäljningen var ungefär i linje med konsensus. Utdelningen föreslås bli 3:50 kronor mot genomsnittsförväntningarna på 2:85 kronor.

H&M B ökade 0,6 procent till 211 kronor. Bolagets försäljning i jämförbara butiker steg med 1 procent i januari. Den totala försäljningen steg med 9 procent jämfört med samma månad 2010 då försäljningstillväxten var 11 procent. Enligt SME Direkt hade analytikerna, som den här gången fått stor hjälp av en preliminär månadsrapport från H&M för några veckor sedan, i genomsnitt räknat med 0,4 respektive 9,1 procent.

Clas Ohlson B föll 7,8 procent till 97 kronor. Bolagets totala försäljning visade ingen procentuell förändring under januari. I lokala valutor ökade försäljningen med 5 procent. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades en total försäljningsökning på 7,5 procent och en försäljningsökning i lokala valutor på 12,1 procent.

Readsoft B avancerade 18 procent till 14:50 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat efter skatt på 29,6 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det var en förbättring mot 22,0 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare. Den underliggande efterfrågan på bolagets lösningar är god och förutsättningarna för fortsatt tillväxt och resultatförbättringar bedöms som goda.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?