1515

Stockholmsbörsen: Uppåt i slagig handel

Stockholmsbörsen steg i inledningen på måndagen även om handeln tidvis var slagig. Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska börserna med stöd av uppgångar i USA och Asien.

Klockan 10.30 var OMXS30 0,4 procent upp till noteringen 1.144,4. Omsättningen uppgick till 4,4 miljarder kronor.

Meda A steg 9,8 procent till 54:95 kronor efter att ha redovisat ett ebitda-resultat på 1.017 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Förväntningarna låg på ett ebitda- resultat om 945 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Omsättningen landade på 3.010 miljoner kronor mot konsensus på 2.879 miljoner kronor. Utdelning om 2:00 kronor var också bättre än förväntat.

Nokia föll 4,1 procent till 58:85 kronor och utökade därmed fredagens nedgång om 15 procent som kom efter bolagets strategibesked. Flera analytiker har under måndagen sänkt sina prognoser. Bland annat har JP Morgan sänkt rekommendationen för Nokia till undervikt från tidigare övervikt. Riktkursen sänks till 5 euro, motsvarande 43:90 kronor, från tidigare 8:50 euro.

SEB Enskilda har sänkt riktkursen för Nokia till 6:00 euro, motsvarande 52:70 kronor, från tidigare 6:90 euro och upprepat rekommendationen sälj. Swedbank Markets har sänkt rekommendationen till sälj från tidigare köp och Handelsbanken Capital Markets har sänkt riktkursen till 5:50 euro från tidigare 7:00 euro.

Niscayah B klättrade 1,6 procent till 12:65 kronor. Resultat före skatt blev 131 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 124 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten. Försäljningen var marginellt över konsensus.

ABB avancerade 1,8 procent till 153:70 kronor. Handelsbanken Capital Markets har höjt rekommendationen för ABB till köp från tidigare öka.

Volvo B var 1,6 procent upp till 113 kronor. Cheuvreux har höjt rekommendationen för Volvo till outperform från tidigare underperform. Riktkursen höjs till 130 kronor från tidigare 95 kronor.

Alliance Oil klättrade 3,6 procent till 108:50 kronor. Goldman Sachs har satt Alliance Oil som "top pick" bland bolag som är aktiva inom BRIC-länderna.

ÅF B tappade 3,9 procent till 117:75 kronor sedan bolagets rörelseresultat blivit 94 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 107 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning.

Börserna i New York steg på fredagen efter nyheten att Egyptens president Hosni Mubarak avgått samt med stöd av Michigan Index som visade på förbättrad stämning bland de amerikanska konsumenterna.

Dow Jones slutade 0,4 procent upp, en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,2 procent. S&P 500 ökade 0,6 procent och Nasdaq Composite klättrade 0,7 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade breda uppgångar under måndagens handelssession sedan Japans ekonomi inte minskat så mycket som befarat och på minskad oro kring oroligheterna i Egypten. Nikkei 225 steg 1,1 procent.

Shanghai Composite Index steg 2,5 procent. Kinas handelsbalans visade ett överskott på 6,5 miljarder dollar i januari, vilket var ungefär hälften så mycket som väntades enligt Bloomberg News enkät bland analytiker. Exporten ökade med hela 37,7 procent, väntat 22,5 procent, medan importen ökade 51 procent, väntat 27 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna kring oförändrat i eftermiddag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?