1515

Stockholmsbörsen: Stängde på dagslägsta

En måndagssömnig Stockholmsbörs slutade på dagslägsta efter att en inledande uppgång raderats ut.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,5 procent till noteringen 1134,05. Omsättningen uppgick till 15,9 miljarder kronor.

Förmiddagens optimism efter starka kinesiska importsiffror motverkades under dagen av att den europeiska skuldkrisen på nytt kom i fokus. Både euron och de större europeiska börserna backade något efter krav på omförhandlingar av det irländska räddningspaketet samt grekiska protester mot EU:s och IMF:s krav på statliga utförsäljningar.

Kinas export ökade med hela 37,7 procent i januari mot väntade 22,5 procent. Importen ökade 51 procent och där väntades 27 procent.

"Kinas handelsbalans överraskade på uppsidan, och slog både vår prognos och konsensus med stor marginal", skriver Morgan Stanley i en kommentar.

ABB avancerade 2 procent till 154 kronor. Handelsbanken Capital Markets har höjt rekommendationen för ABB till köp från tidigare öka.

Volvo B var 1,8 procent upp till 113:20 kronor. Cheuvreux har höjt rekommendationen för Volvo till outperform från tidigare underperform. Riktkursen höjs till 130 kronor (95).

Bland vinnarna märktes också Meda som steg 13,7 procent till 56:90 kronor efter att ha redovisat ett ebitda-resultat på 1.017 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Förväntningarna låg på 945 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Utdelningen om 2 kronor per aktie, som var bättre än väntat, var "inte någon engångshändelse", enligt bolagets vd.

Nokia föll 5,4 procent till 58:05 kronor, efter att i fredags ha rasat nästan 15 procent. En rad analytiker har under måndagen sänkt sina prognoser och rekommendationer efter bolagets strategiuppdatering.

Alliance Oil klättrade 4,9 procent till 109:80 kronor. Goldman Sachs har placerat Alliance Oil som "top pick" bland bolag som är aktiva inom Bric-länderna.

Billerud, som presenterar sitt årsbokslut på tisdag morgon, steg med 2 procent till 63:50 kronor. Flera internationella massaproducenter har annonserat massaprishöjningar. Även Stora Enso steg, med 1,2 procent till 75:15 kronor.

Teknikkonsulten ÅF backade med 5,3 procent till 116 kronor, sedan bolagets rörelseresultat blivit 94 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 107 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning.

"Verksamhetsåret 2010 summeras bäst som stökigt med inslag av osäkerhet. Bolagets verksamhet krymper och lönsamheten är satt under press", kommenterade Veckans Affärer.

Bättre gick det för New Wave, som spädde på förra veckans rapportdrivna uppgång och steg med ytterligare 4,9 procent till 49 kronor. Både Dagens Industri och Börsveckan lämnade på måndagen köprekommendationer för aktien.

Telefonbolaget Doro lyfte 2,1 procent till 34:60 kronor efter att ha redovisat ett nettoresultat på 34,1 miljoner kronor (21,1). En utdelning om 0:50 kronor per aktie föreslås, vilket är den första utdelningen på 10 år.

Även Bilia steg efter en köprekommendation i Börsveckan. Aktien stängde 4,7 procent upp till 145 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?