1515

Räntor och valutor: Kronan starkare

Amerikanska marknadsräntor steg något efter svensk stängning på torsdagen på grund av besvikelse över Federal Reserves senaste uttalande om planerna för tillgångsköp. Beskedet ledde till förväntningar om att stödet från centralbanken kan komma att avta de kommande månaderna.

Fed aviserade planer på att köpa obligationer för omkring 97 miljarder dollar de kommande veckorna som del av tillgångsköpsprogrammet för att stötta ekonomin.

Enligt tidningen Wall Street Journal var investerare besvikna över det totala beloppet, eftersom de räknat med köp för minst 100 miljarder dollar eller mer.

Räntorna låg kvar på de högre nivåerna även efter ett TV-sänt tal från Egyptens president Hosni Mubarak, där han uppgav att han delegerar viss makt till vice-president Omar Suleiman, men att han kommer att stanna på sin post till val hålls i september. Beskedet ledde till stor ilska bland demonstranterna i Kairo, som krävt presidentens omedelbara avgång.

Tidigare under torsdagen hade USA-räntorna sjunkit något av lättnad efter att en emission av 30-åriga statsobligationer fått ett bättre mottagande än befarat.

30-åringen såldes till en ränta på 4,750 procent, högre än de 4,729 procent som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät. Bid/cover-nivån blev 2,51, lägre än de 2,68 som noterades vid de senaste tio emissionerna av 30-åringar. Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 43,1 procent, jämfört med 37,8 procent vid föregående emission.

I fredagens asiatiska handel handlas USA-räntorna sidledes, med den tvååriga USA-räntan upp 1 punkt till 0,83 procent och tioåringen upp 2 punkter till 3,70 procent, från torsdagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras handelsbalansen för december månad, väntat är ett underskott på 40,5 miljarder dollar, samt preliminärt Michigan-index för februari, där en liten uppgång till 75,0 väntas, från 74,2 i januari. Prognoserna kommer från Bloomberg News.

Fed-guvernören Kevin Warsh meddelade på torsdagen att han avgår i slutet på mars.

Kevin Warsh var en av Fed-chefen Ben Bernankes närmaste rådgivare under finanskrisen innan han blev den enda guvernören att ifrågasätta expansionen av de rekordstora penningpolitiska stimulanserna i november.

Enligt bedömare som Bloomberg News talat med innebär Kevin Warshs avgång att Fed-chefen får mer spelrum att fullfölja eller potentiellt att utöka obligationsköpen. Samtidigt förlorar Ben Bernanke en länk till Wall Street- chefer och republikanska politiker.

Japanska marknadsräntor visar små rörelser inför BNP- statistik nästa vecka, som väntas visa att landets ekonomi krympte under fjolårets sista kvartal.

Oro för att turbulensen i Egypten kommer att tillta ökade efterfrågan på säkrare tillgångar, vilket gynnade dollarn och schweizerfrancen. Dollarn handlades till exempel nära tvåveckorshögsta sedan Egyptens president Hosni Mubarak i ett tal på torsdagen motstod kraven på omedelbar avgång och bara gick med på att delegera makt.

Mot euron är dollarn relativt stabil en bit under 1:36, medan den har fortsatt stärkas mot yenen.

En talesperson från Obama-administrationen uppgav på torsdagskvällen att den inte är nöjd med Kinas framsteg att stärka yuanen och att de är "intensivt fokuserade" på frågan, rapporterar Bloomberg News.

Den australiska dollarn har försvagats mot 14 av de 16 största motparterna.

Sydkoreas centralbank lämnade på fredagen sin styrränta oförändrad, men beslutet var inte enhälligt

Centralbankschefen Kim Choong Soo sade vid en presskonferens att inflationen väntas ligga kvar kring 4 procent en tid och att inflationen kan tacklas med flera policy-verktyg. Den ekonomiska situationen i landet liknar den i januari, sade han.

Kronan har under nattens handel blivit 2 öre starkare mot dollarn och knappt 4 öre starkare mot euron.

På fredagens europeiska agenda finns preliminär BNP från Estland och Spanien, tysk KPI och grossistpriser samt brittisk PPI.

Här hemma redovisar SCB tjänsteprisindex för fjärde kvartalet och finansminister Anders Borg samråder med EU- nämnden.

fredag 6.10 (torsdag kl 16.15)

 

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?