1515

Stockholmsbörsen: Rapportbesvikelser tynger

Stockholmsbörsen sjönk på torsdagen efter flera rapportbesvikelser. Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska börserna.

Klockan 12.15 var OMXS30 0,8 procent ned till noteringen 1.125,6. Omsättningen uppgick till 5,6 miljarder kronor.

Skanska B tappade 2,1 procent till 128,80 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat före skatt om 1.250 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det var 3 procent sämre än de 1.290 miljoner kronor analytikerna i snitt räknat med enligt SME Direkt. Orderingång och intäkter var bättre än väntat.

Skanskas styrelse föreslår en utdelning på 5,75 kronor, att jämföra med förväntade 5,98 kronor. Vidare föreslår Skanska en extrautdelning om 6,25 kronor per aktie villkorat att försäljningen av koncessionen för Autopista Central slutförs som planerat.

"Rapporten är i linje med förväntningarna, möjligtvis var det en liten besvikelse på storleken på extrautdelningen. Sverige var starkt, USA Civil lite svagare än väntat, medan en låg nivå i Norge och Finland är mest oroväckande", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Eniro sjönk 3,1 procent till 28,10 kronor. Bolaget rapporterade ett ebitda-resultat på 409 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett motsvarande ebitda-resultat på 372 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten. Försäljningen uppgick till 1.482 miljoner kronor mot väntade 1.518 miljoner kronor.

Tieto föll 6,4 procent till 130,80 kronor. Justerat för engångsposter blev resultatet cirka 41 procent sämre än väntat. Morgan Stanley skriver i en kommentar att utöver ett sämre resultat än väntat var guidningen för rörelseresultatet 2011 svagt.

Loomis B tappade 4,5 procent till 90,50 kronor. Bolagets resultat före skatt om 199 miljoner kronor för det fjärde kvartalet var 12 procent sämre än SME-konsensus. Även intäkterna var lägre än förväntat.

Lindab föll 7,7 procent till 82,75 kronor. Rörelseresultat exklusive engångsposter blev 75 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det gav en rörelsemarginal på 4,4 procent. Väntat var 124 miljoner kronor och 7,4 procent i rörelsemarginal, enligt SME Direkt.

Q-Med steg 3,6 procent till 78,50 kronor. Galderma har höjt budet på Q-Med till 79 kronor per aktie, från tidigare 75 kronor, och förlänger acceptperioden.

New Wave B steg 12 procent till 43,10 kronor efter att ha redovisat ett resultat som var 17 procent bättre än väntat. SEB Enskilda har dessutom höjt rekommendationen till köp efter rapporten.

NCC B ökade 0,8 procent till 162,80 kronor. Efter onsdagens överraskande starka rapport har både SEB Enskilda och Swedbank Markets höjt sina rekommendationer till köp respektive starkt köp.

SAS klarade sig något bättre än marknaden i övrigt genom att vara oförändrad till 24,40 kronor. Handelsbanken Capital Markets har dragit upp rekommendationen för SAS till öka från tidigare minska. Riktkursen höjs till 28 kronor från tidigare 26 kronor.

Semcon steg 18 procent till 36,20 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 23 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det var en klar förbättring jämfört med en förlust om 90 miljoner motsvarande period ett år tidigare. Bolaget såg en klar förbättring av marknadsläget under det andra halvåret 2010.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med nedgångar om 0,4-0,9 procent. Från USA kommer under eftermiddagen nyanmälda arbetslösa, som väntas ha sjunkit med 5.000 till 410.000 förra veckan, och grossistlager i december.

Cisco Systems, världens största tillverkare av nätverksutrustning, föll med 10 procent i efterhandeln i New York efter sin kvartalsrapport. Kostnader för nya produkter tyngde marginalen under kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?