1515

Råvaror: Brentoljan handlas runt 100 dollar

Råoljan backade något i inledningen av tisdagens handel efter uppgångar dagen innan som fört brent över 100-dollarsnivån.

På metallmarknaden fortsatte basmetallerna uppåt och de fick nu även sällskap av ädelmetallerna.

På råoljemarknaden visade brent vid 8.40-tiden en rekyl på 0:40 dollar till 100:61. WTI var samtidigt ned 0:09 dollar till 92:10. Spreaden mellan brent och WTI krymper därmed något, för tredje dagen i rad.

Uppgången på oljemarknaden accelererade under avslutningen av januari månad, under den senare delen pådrivet av den oro som brutit ut i Egypten, en faktor som sågs som ett hot mot de logistikflöden som styr världshandeln med råolja. Cirka 2,5 procent av världsproduktionen passerar Suez-kanalen och pipelines som går mellan Suez och Medelhavet, enligt beräkningar från Goldman Sachs.

Marknadsbedömare ser dock en uppenbar prisrisk när investerare inleder den nya månaden med att realisera en del av de vinster som gjorts.

"Inte många tror att råoljan kommer att kunna hålla nuvarande nivåer särskilt länge", säger Ken Hasegawa, råvaruderivatmäklare vid Newedge i Tokyo, till Bloomberg News.

Ett sentiment som sannolikt kommer att reagera på negativa nyheter, snarare än positiva, fick näring under tisdagen av kinesisk statistik som visade att inköpschefsindex från industrin sjönk till 52,9 i januari, ned från 53,9 månaden innan. En viss avmattning var väntad bland ekonomer, men inte lika mycket som nu blev fallet.

Bland andra näraliggande hållpunkter för råoljemarknaden finns veckouppdateringen av de amerikanska lagernivåerna, där den officiella rapporten väntas på onsdagen och föregås av den inofficiella API-rapporten sent på tisdagen.

Analytiker har ställt in sig på en ökning av råoljelagren med 2,5 miljoner fat, vilket skulle innebära att lagren summerar till 340,6 miljoner fat. Det visar konsensus som sammanställts av Bloomberg News.

På London Metal Exchange visade basmetallerna breda uppgångar även denna morgon.

Tremånaderterminen på koppar var upp 115 dollar till 9.860 medan zinken var upp 23 dollar till 2.450 något före klockan 9. Bland övriga visade aluminium en uppgång på 23 dollar till 2.543 medan nickelpriset var upp 480 dollar till 27.830.

Tenn, som inlett 2011 mycket starkt, passerade 30.000- dollarsnivån på måndagen och byggde på uppgången ytterligare något under tisdagsmorgonen, +300 dollar till 30.400.

Bland ädelmetallerna återhämtade guldet 5 dollar på spotpriset till strax under 1.338 dollar per uns. Silverpriset var upp 0:15 dollar till 28:20.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?