1515

Räntor och valutor: Uppåt för amerikanska räntor

Amerikanska marknadsräntor steg efter svensk stängning på måndagen, främst i längre löptider, sedan statistik visat att hushållens konsumtion ökade mer än väntat i december samtidigt som företagen i januari expanderade i sin snabbaste takt sedan i juli 1988.

Ytterligare faktorer som bidrog till att USA-räntorna steg var att oron lättade för att protesterna i Egypten skulle kunna störa den globala handeln och att Federal Reserve köpte en mindre procentandel av emitterade statspapper än vid de tidigare tio transaktionerna, rapporterar Bloomberg News.

Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, sade i ett tal på måndagskvällen att beslutsfattare i USA bör fortsätta med penningpolitiska stimulanser och försöka få ned arbetslösheten som ligger kvar på en oacceptabelt hög nivå.

"Det finns definitivt hoppfulla tecken på en uthållig återhämtning under 2011. Samtidigt så tror jag det är lite tidigt att utropa seger och, en sak är säker, arbetslösheten är inte ens nära godtagbara nivåer", sade han.

I tisdagens asiatiska handel har USA-räntorna stabila och den tvååriga USA-räntan är upp 1 punkt till 0,56 procent, medan tioåringen är upp 5 punkter till 3,38 procent, från måndagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras ISM-index för industrin, som väntas ha sjunkit till 58,0 i januari, från 58,5 som noterades i december.

I övrigt är det relativt lugnt på statistikfronten i USA bortsett från bygginvesteringar, som väntas ha ökat med 0,1 procent i december jämfört med i november, att jämföra med en uppgång om 0,4 procent under föregående period.

Kinas inköpschefsindex för industrin, som publicerades under natten, sjönk till 52,9 i januari, jämfört med 53,9 månaden före. Väntat var en nedgång till 53,5.

Endast prisindex steg, medan samtliga andra index sjönk, med såväl orderboksindex som sysselsättningsindex under 50-nivån.

I Australien lämnade centralbanken, RBA, som väntat sin styrränta oförändrad på 4,75 procent.

RBA-chefen Glenn Stevens sade i ett uttalande att återuppbyggnaden efter översvämningarna i delstaten Queensland sannolikt inte kommer att påverka inflationen på medellång sikt och att penningpolitiken är lämplig sett till de generella utsikterna.

Under 2011 räknar RBA med en inflation inom målet på 2-3 procent. Ansträngningarna med återuppbyggnaden kommer långsamt att bidra till ekonomin.

Han sade att den globala produktionen växte starkt under 2010, speciellt i Kina och Indien, medan oron över skuldkrisen i Europa kvarstår.

Enligt Glenn Stevens ser den globala ekonomin fortsatt stark ut i början på 2011 och råvarupriserna ligger kvar på höga nivåer.

Det blev i princip inga reaktioner i australiska räntor eller valutan efter det väntade räntebeskedet.

De japanska marknadsräntorna följde amerikanska räntor uppåt inför USA-statistik i eftermiddag och efter ett ljummet mottagande av en emission av tioåriga japanska statspapper.

På valutamarknaden har dollarn försvagats mot både euro och yen under natten. Mot euron handlas den kring 1:373 och mot yenen en bit under 82-strecket.

Kronan har under natten blivit 2 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron, jämfört med måndagens eftermiddagsnoteringar.

I Egypten har den nyligen utnämnde vice-presidenten Omar Suleiman sträckt ut en hand till oppositionsgrupper i ett försök att få ett slut på oroligheterna då demonstranter uppmanat en miljon människor att komma ut på gatorna i dag och tvinga president Hosni Mubarak att avgå.

Vice-presidenten sade att han är villig att inleda en dialog om en konstitutionell reform. På måndagen uppgav armén att de inte kommer att använda våld mot fredliga demonstranter.

I spåren av Kinas PMI-statistik publiceras inköpschefsindex från en rad länder, bland annat från Sverige. Där spår analytikerna i SME Direkts enkät en uppgång till 61,7 i januari från 60,2 i december. Det skulle vara den första uppgången på tre månader, då indexet gått ned men fortfarande pekat på en stark utveckling.

Silf/Swedbank skrev i samband med decemberrapporten att nedgången innebär att den svenska industrikonjunkturen fortsätter att stärkas men i avtagande takt

"En dämpning av ökningen inom både sysselsättningen och produktionen bidrog till nedgången av indexet", skrev Silf/Swedbank då.

Arbetslöshetsstatistik för december står på agendan både i Tyskland och för euroområdet som helhet. I Tyskland räknar analytikerna med att antal arbetslösa ska ha sjunkit med 10.000 till oförändrade 7,5 procent. I euroområdet som helhet bedöms arbetslösheten ha varit oförändrad på 10,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?