1515

Räntor och valutor: Kronan fortsätter stärkas

Räntorna i Europas kärnländer steg på förmiddagen, främst i längre löptider, i spåren av en uppgång i USA-räntorna, positiva data och stigande aktiemarknader.

Tyska statsobligationer handlades 1-5 punkter högre jämfört med svensk stängning på måndagen, med tioåringen 5 punkter upp på 3,19 procent. Spreadarna mellan kärna och periferi fortsatte samtidigt att krympa, med räntenedgångar i bland annat Grekland, Portugal och Spanien. Svenska räntor var 2-5 punkter upp.

I Egypten genomförs en "miljonmarsch" i protest mot president Hosni Mubarak och en del bedömare tror att dagens demonstration kan bli avgörande för presidentens framtid. Fredagens tydliga rörelse av minskad riskaptit på marknaderna har däremot klingat av.

I Sverige visade Silf/Swedbanks inköpschefsindex en uppgång till 61,5 i januari från 60,2 månaden före, något lägre än väntade 61,7.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att produktionen svarade för det största bidraget till att PMI steg i januari. Även orderingång, leveranstider och sysselsättning ökade, om än i en måttlig takt.

"Produktionsplanerna för det närmaste halvåret är fortsatt expansiva, även om de har skruvats ned något i januari jämfört med december. Alltjämt visar företagen planer på nyanställningar", skrev Silf/Swedbank.

Rå- och insatsvaruindex steg till 77,1 från 71,9.

Nordea konstaterade i en kommentar att PMI därmed legat över 60-nivån tolv månader i rad.

"Januariutfallet var något bättre än vi väntat och signalerar en fortsatt hög aktivitet i tillverkningssektorn i början av året. Ökningen var relativt brett baserad och alla underindex, förutom lagerindex, steg... Likväl har PMI trendat nedåt sedan toppen i maj förra året, och framöver förväntar vi oss att tillväxttakten i tillverkningsindustrin ska dämpas något", skriver Nordea som noterar att råvaruindex steg till den högsta nivån på fyra år trots en starkare krona.

Tyskland levererade en del positiva data på tisdagen.

Antalet arbetslösa minskade med 13.000 personer i januari från föregående månad och den säsongsjusterade arbetslöshetsnivån sjönk till 7,4 procent från 7,5 procent.

Frank-Jürgen Weise, chef för den tyska arbetsmarknadsmyndigheten, konstaterade att antalet arbetslösa var det lägsta sedan november 1992, och att jobbförlusterna sedan inledningen av finanskrisen nu redan har kompenserats.

Inköpschefsindex för industrin i januari reviderades upp till 60,5 från tidigare 60,2. Dito för euroområdet som helhet reviderades också upp till 57,3, från tidigare 56,9. I december låg index på 57,1. Även här steg prisindex, till 79,2 från 74,1, den högsta nivån sedan mätningarna inleddes 1997.

Arbetslösheten i euroområdet sjönk till 10,0 procent i december, från rekordhöga 10,1 föregående månad.

Brittiska räntor steg mer än övriga Europa, upp 6-7 punkter, och pundet stärktes efter att Storbritanniens PMI gått upp till 62,0 från reviderade 58,7, vilket innebär den högsta nivån sedan mätningarna inleddes 1992.

USA-räntorna har fortsatt något upp i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen på 3,39 procent, 6 punkter upp jämfört med svensk stängning på måndagen.

Under eftermiddagen publiceras ISM-index för industrin, som väntas ha sjunkit till 58,0 i januari, från 58,5 som noterades i december. Bygginvesteringarna väntas ha ökat med 0,1 procent i december jämfört med i november.

På valutamarknaden har dollarn försvagats ytterligare något mot både euro och yen, till 1:377 respektive 81:55. Förväntningar om att ECB ska komma snabbare ur startblocket än Fed för en första höjning fortsätter att stötta euron.

"De relativa räntespreadarna gynnar fortsatt euron framför dollarn. Trycket har intensifierats för ECB att göra något mot inflationen när de möts på torsdag. ECB har höjt räntan tidigare när inflationen legat på dessa nivåer, så det är möjligt att de kan göra det igen", sade John Hydeskov, valutastrateg på Danske, till Reuters.

Samtliga bedömare i Bloomberg News enkät spår en oförändrad ränta denna vecka, men ECB-chefen Jean-Claude Trichet väntas vid presskonferensen bibehålla det mer hökaktiga tonläget från januarimötet.

Kronan har sammantaget blivit 3 öre starkare mot dollarn till 6:42 och 2 öre starkare mot euron till 8:82, jämfört med måndagens eftermiddagsnoteringar.

Kronan fortsätter därmed ligga runt tioårshögsta mot euron. Carl Hammer på SEB skrev i ett marknadsbrev att det finns "alla skäl" att tro på ytterligare kronstyrka och nämnde den oväntat snabba ekonomiska återhämtningen, "förbluffande" styrka på arbetsmarknaden, Riksbankens fokus på kredit/bopristillväxt och markeringen förra veckan från Riksbankschef Stefan Ingves om att dagens kronnivå inte är ett problem för tillväxten så länge den globala efterfrågan är stark.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?