1515
Annons

Räntor och valutor: Italiensk rusning skrämde marknaden

Onsdagen blev en ny dag med flykt från risk på europeiska finansmarknader, och de som hade väntat en viss lättnad efter beskedet att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi annonserat sin avgång fick snabbt tänka om.

Beskedet att clearinghuset LCH Clearnet höjer marginalkraven för italienska statspapper bidrog till att pressa upp italienska räntor kraftigt. Oron spred sig också till räntemarknaderna i länder som Spanien, Frankrike och Belgien, medan tyska, finska och nederländska räntor sjönk.

Euron föll också markant mot andra valutor, och efter en försiktig uppgång i tidig handel föll ledande europeiska börsindex brant.

LCH Clearnet höjer marginalkravet, eller säkerhetskravet, för investerares innehav av italienska statspapper i samtliga löptider, för löptider mellan sju och tio år höjs kraven med 5 procentenheter till 11,65 procent. Clearinghuset CC&G meddelade på eftermiddagen att

Det beskedet bidrog till att den italienska tioårsräntan snabbt steg över 7 procent, nivåer som i fallen Grekland, Irland och Portugal förknippas med akuta räddningsåtgärder från EU/IMF. Tioårsräntan steg som mest drygt 70 punkter, till 7,483 procent, trots interventioner från ECB, men sjönk tillbaka till 7,27 procent vid den svenska marknadens stänging. Räntegapet mot tioåriga tyska statspapper var då till 556 punkter, att jämföra med 497 punkter vid tisdagens stängning.

Adam Cole, strateg vid RBC, konstaterade enligt Bloomberg News att LCH:s åtgärd visserligen inte kom helt oväntat, men det var ändå "tillräckligt för att pressa upp spreadarna (ränteskillnaderna) till nya rekordhöga nivåer".

Han konstaterar vidare att åtgärden gör det dyrare att använda italienska statspapper som säkerhet för finansiering på repomarknaderna, och det blir italienska banker som drabbas hårdast.

Eric Wand, räntestrateg vid Lloyds Bank, sade att LCH:s åtgärd var "en stor sak på så sätt att det belyser försämringen i kreditkvaliteten". Den mer pressande frågan är dock fortsatt den politiska bakgrunden i spåren på beskeden om Silvio Berlusconis avgång.

"Marknaden skulle älska att få en teknokratregering som kan driva igenom reformerna, om vi går nyvalsvägen kommer vi troligen få tre månader av inaktivitet", sade Eric Wand till Bloomberg News.

Silvio Berlusconi meddelade att han kommer att avgå när väl parlamentet har antagit den besparingsplan som EU krävt. Han vill ha nyval i början februari nästa år, då han inte tänker ställa upp själv enligt La Stampa.

Mario Baldassarri, ordförande i senatens finansutskott, sade dock till Bloomberg TV att det vore "den värsta tänkbara lösningen". Det skulle innebära "att man säger till marknaden" att saker och ting kommer att lösa sig "i februari eller mars, och det skulle kunna bli en katastrof för den italienska ekonomin".

Källor i EU-kommissionen uppgav för Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen att de mycket höga italienska obligationsräntorna kommer att göra läget besvärligt för landet om det fortsätter i veckor. Men Italien har ändå en mer gynnsam sammansättning av skuld och refinansieringsförhållandena än de tre euroländer som har tvingats söka nödlån när räntenivåerna blev för höga.

"Nästa steg är Italiens steg. Vi behöver klarhet om vägen fram för budgetkonsolideringen och strukturreformerna snarast möjligt", sade kommissionskällan.

Fördröjningar med besked om vem som ska leda Greklands koalitionsregering gav inte heller något stöd till marknadens riskaptit. Enligt de senaste beskeden ska premiärminister Giorgos Papandreou träffa president Karolos Papoulis klockan 17.00.

I bakgrunden skuggas finansmarknaderna också av uppgifterna om att IAEA:s inspektörer har funnit "trovärdiga bevis" på att landet arbetade med att ta fram kärnvapen så sent som förra året.

Här hemma meddelade SCB att industriproduktionen steg med 1,3 procent i september jämfört med månaden före och med 4,8 procent från ett år tidigare.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att produktionen skulle ha varit oförändrad i september jämfört med augusti och ha stigit 3,2 procent jämfört med september 2010.

En vikande en vikande tillväxt i orderingången tyder dock på svagare utveckling framöver, i september ökade orderingången totalt 1,7 procent jämfört med samma månad 2010, ner från +8,9 procent i augusti.

Protokollet från Riksbankens möte den 26 oktober visade att ledamöterna i stora drag var eniga om det mesta av utsikterna i huvudscenariot, medan det rådde delade meningar om nedåtriskerna. Förutom de två ledamöterna som förordade sänkning av såväl räntan som räntebanan antydde den övriga direktionen att penningpolitiken var i vänteläge, och de antydde olika grad av beredskap att agera.

Olle Holmgren, ekonom på SEB, konstaterade att majoriteten verkar vara nöjda med att vänta och se, men att både Lars Nyberg och Barbro Wickman-Parak verkar redo att sänka om utsikterna försämras ytterligare.

"Vi tror att Riksbanken rör sig mot räntesänkningar men vi tror att en december-sänkning är en öppen fråga", skrev Olle Holmgren i en kommentar.

Både Swedbank och Nordea tror att Lars Nyberg är den som ligger närmast att ändra sin hållning, med tanke på hans dystra syn på euroområdets skuldkris, men det kommer troligen att krävas mer tydligt negativa besked för att man ska räkna med en räntesänkning redan i december.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 10-12 punkter i onsdagens handel, tioårsräntan ner 12 punkter till 1,62 procent (nära rekordläga 1,60 procent från 4 oktober) och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till -9 punkter (-8).

Kronan försvagades drygt 12 öre mot dollarn, till 6:67, och även den i övrigt betydligt svagare euron stärktes 2 öre mot den svenska valutan, till 9:06. TCW-index steg till 123,69 (122,97).

Amerikanska statspappersräntor steg på tisdagskvällen efter beskeden om att Silvio Berlusconi skulle avgå men sjönk tillbaka markant när riskaversionen åter tog grepp om de europeiska marknaderna. Vid stängning noterades tioårsräntan till 1,96 procent, 8 punkter lägre än vid samma tid på tisdagen.


Innehåll från Euro Accident Livförsäkring ABAnnons

Försäkringen som gör skillnad

Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig, Euro Accident Livförsäkring AB
Foto: Ola Sprang
Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig, Euro Accident Livförsäkring AB Foto: Ola Sprang

För företag handlar hållbarhet inte bara om påverkan på klimat eller miljö. Det handlar också om medarbetarnas hälsa och välmående, den sociala hållbarheten, och att till exempel arbeta för att motverka stress och utmattning. Här kan företagets sjukförsäkring göra skillnad och bidra till positiva resultat.

Hållbarhetsfrågorna med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter på verksamheten har fått en allt större betydelse för företagen. Därmed har det också blivit viktigt att förstå, identifiera och hantera sådana risker, tillsammans med till exempel affärsrisker och finansiella risker.

– En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna för företag handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna, så kan kostnaderna och följderna av ohälsa blir stora för företaget och samhället, säger Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig på försäkringsbolaget Euro Accident.

Euro Accident är specialiserade på personriskförsäkringar och erbjuder bland annat en försäkring, Sjukförsäkring PlanSjuk. Den kan hjälpa företag att minimera risken för att medarbetarna blir långtidssjuka och bidra till positiva resultat i företagets sociala hållbarhetsarbete.

– I vår roll som försäkringsbolag är det centralt att hantera olika risker. Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning, säger Marie Fristedt.

Sjukförsäkring PlanSjuk innehåller bland annat stöd från Euro Accidents egna hälso- och rehabprocessledare som bidrar till att företaget uppfyller sitt ansvar för rehabiliteringen. Genom åtgärder i försäkringen får den försäkrade medarbetaren dessutom hjälp för att inte bli långtidssjukskriven eller för att kunna komma tillbaka i arbete igen.

– Idag kan åtta av tio försäkrade som får vår hjälp helt och hållet undvika en långtidssjukskrivning med den metod som vi utvecklat. Det som är mest avgörande för att nå goda resultat är vi får komma in tidigt, att vi involverar och stöttar chefen under processen och framför allt att vi ser och förstår varje enskild persons behov och anpassar åtgärderna därefter, säger Marie Fristedt.

En viktig grund till det goda resultatet är erfarenheterna från ett pilotprojekt som fokuserade på en grupp försäkrade som varit sjukskrivna till 100 procent under en längre tid. Hittills har projektet resulterat i att 84 procent av de försäkrade i gruppen kunnat börja arbeta mer än tidigare och 76 procent har kunnat börja arbeta på heltid igen.

– Vi har arbetat med förebyggande och rehabiliterande stöd i vår försäkring sedan 2005. Under åren har vi skaffat oss värdefull kunskap om vad som gör människor sjuka och hur de kan bli friska igen. Det sparar stora kostnader för företag och samhälle. Men viktigast av allt är att vi kan göra skillnad för de människor vi möter. Och det är det som driver oss att hjälpa människor till ett friskt och hållbart liv, säger Marie Fristedt.

Om Euro Accident:

Hållbara medarbetare är en viktig del i ett företags hållbarhetsarbete.

Euro Accidents försäkring innehåller förebyggande och rehabiliterande stöd som kan bidra till att företag har hållbara medarbetare som kan arbeta och mår bra.

Åtta av tio försäkrade som får Euro Accidents hjälp kan undvika en långtidssjukskrivning.

Läs mer om Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident Livförsäkring AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?