1515
Annons

Räntor och valutor: Ökad turbulens lyfter räntorna

Räntorna i Europas kärnländer stiger i den inledande handeln på onsdagen, med den tyska tioåriga statsobligationen 3 punkter upp på 1,83 procent.

Beskedet att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi beslutat sig för att avgå har stått i fokus, och bidrog initialt till att dra upp börserna och stärka euron något.

"Uppfattningen är att en förändring i regering eller premiärminister kommer att göra det lättare för Italien att genomföra de svåra steg de måste ta. Berlusconi ses som en del av problemet", sade Amitabh Arora på Citigroup till Bloomberg News.

Italienska räntor stiger 1-4 punkter i den inledande handeln på onsdagen, med den tioåriga statsobligationen kvar på 6,77 procent. Clearinghuset LCH Clearnet har höjt marginalkravet för handel i italienska statsobligationer, vilket antagits vara på gång och bidragit till uppgången i italienska statspapper.

Silvio Berlusconi vann omröstningen om budgeten för 2010 på tisdagen, men omröstningen visade att han saknar absolut majoritet i parlamentet. Silvio Berlusconi uppgav, efter ett möte med presidenten, att han kommer att avgå efter att parlamentet röstat igenom de sparåtgärder som utlovats inför EU. Dessa sparåtgärder väntas preciseras och därefter kunna röstas igenom under de kommande veckorna.

Frågan är nu öppen om det ska bli nyval eller om en ny regering med annan sammansättning kan bildas. Silvio Berlusconi uppger till italienska media att han inte ser något alternativ till nyval, att dessa skulle kunna hållas i februari och att han själv inte tänker eftersträva premiärministerposten i dessa val.

Det skulle också kunna bli en "teknokratisk" regering ledd av en "icke-politiker". Förre konkurrenskommissionären Mario Monti har nämnts som ett tänkbart namn.

EU-kommissionen kommer från och med onsdagen att ha en delegation i Rom för att följa hur Italien lever upp till sina konsolideringslöften. Ekonomikommissionär Olli Rehn sade på tisdagen att den "ekonomiska och finansiella situationen i Italien är mycket oroande" och att de måste följa den noga.

Även om marknaden initialt mottog Silvio Berlusconis besked med optimism, så framhåller flera bedömare att läget är fortsatt instabilt med flera frågetecken.

"Den avgörande politiska punkten för Italien nu är att svara på följande fråga: vilken regering, med vilken bred majoritet, kommer att kunna implementera på några få dagar de strukturreformer som vi inte har förmått att implementera de senaste tio åren?", sade Mario Baldassarri, ordförande i senatens finanskommitté, enligt Bloomberg News.

I Grekland har förhandlingarna om att utse en ny premiärminister och interimsregering inför nyvalen dragit ut på tiden. Reuters rapporterar att valet av förre vice ECB- chefen Lucas Papademos till ny premiärminister stött på patrull hos de två största partierna och att de nu letar efter andra namn.

Enligt uppgifter i grekisk media, citerade av DPA, så ska Lucas Papademos ha motsatt sig att bli kontrollerad av de två stora partierna. Han ska också ha ansett sig behöva mer tid än fram till nyvalet den 19 februari för att kunna genomföra de komplicerade åtgärderna för konsolidering och stabilitet.

Enligt premiärministerns stab, citerad av Reuters, ska den nye premiärministern meddelas på onsdagen efter ett nytt möte med presidenten och därefter de politiska ledarna.

USA-räntorna steg på tisdagskvällen men har sjunkit tillbaka något under onsdagen. En emission av treåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar i USA på tisdagen mötte stark efterfrågan, och på onsdagen säljs tioåriga statsobligationer för 24 miljarder dollar.

I Kina visade prisdata att PPI steg med 5,0 procent i årstakt i oktober, under väntade 5,8 procent, medan KPI kom in i linje med förväntningarna med en inflationstakt på 5,5 procent, ned från 6,1 procent i september.

Livsmedelsinflationen uppgick till 11,9 procent i oktober, ned från 13,4 procent i september.

Industriproduktionen och detaljhandeln visade samtidigt på en viss inbromsning under oktober och kom in under förväntningarna.

Förväntningarna har ökat om att Kinas regering ska genomföra några former av finans- eller penningpolitiska lättnader men utan att sänka räntan, eftersom inflationen förblir hög.

"Kombinationen av lättat inflationstryck, en utdragen skuldkris i Europa och en potentiell nedgång på fastighetsmarknaden har satt scenen för en nära förestående policylättnad. Tiden är den rätta" för att sänka reservkraven, sade Liu Li-Gang på Australia & News Zealand Banking Group till Bloomberg News.

På valutamarknaden stärktes euron initialt efter Berlusconi-beskedet, men har åter tappat på onsdagen till 1:379 mot dollarn, när nivån vid svensk stängning på tisdagen.

Svenska räntor inleder 1-2 punkter upp, och kronan har tappat cirka 1 öre mot dollarn och marginellt mot euron.

Svensk Handel Stils blixtindex visade på en fortsatt trög utveckling för beklädnadshandeln, i linje med den överlag svaga detaljhandelsutvecklingen på senare tid.

Klädhandelns försäljning sjönk 8,7 procent i årstakt i oktober medan skohandeln minskade 8,9 procent.

Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil, konstaterade att den finansiella oron i Europa gör att konsumenterna fortfarande håller hårt i plånboken, samtidigt som höstvärmen gjort att behovshandeln inte kommit i gång ordentligt.

TNS Prosperas enkät visade på små förändringar av inflationsförväntningarna hos penningmarknadens aktörer. På fem års sikt ligger inflationsförväntningarna kvar på 2,1 procent. Aktörerna har också dragit ned sina BNP-prognoser men ser lite starkare utveckling för kronan jämfört med föregående mätning.

På onsdagens svenska agenda står industriorder och industriproduktion i september från SCB, och protokollet från Riksbankens senaste penningpolitiska möte den 26 oktober.

Från USA kommer grossistlager och Fed-chefen Ben Bernanke hålla ett inledningsanförande vid en konferens om småföretagande, klockan 15.30 svensk tid.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?