1515
Annons

USA-börser: Terminerna pekar uppåt

De amerikanska indexterminerna pekade uppåt inför tisdagens börshandel i New York, med friska uppgångar i Europa som stöd.

Europa kan ännu en gång väntas sätta avtryck i det amerikanska börshumöret, med en omröstning i det italienska parlamentet, som ses som avgörande för att värdera stödet för premiärminister Silvio Berlusconi, som huvudnummer.

Omkring klockan 14.35 var decemberterminen för Dow Jones upp 0,6 procent och terminen för det bredare S&P 500 steg 0,5 procent. Nasdaq Composite-terminen var 0,8 procent högre.

En omröstning i det italienska parlamentet, planerad till klockan 15.30 svensk tid, hålls som tisdagens enskilt viktigaste händelse för marknaderna. En rutinartad omröstning om budgeten för 2010 ses som avgörande då den kommer att visa om Silvio Berlusconis regering fortsatt har majoritet i det lagstiftande organet, och därmed kan anses ha styrkan att genomdriva de förslag om ekonomisk åtstramning som regeringen lagt fram för beslut.

Även om Grekland under tisdagen hamnat i skuggan av sin granne i väster, har förväntningarna om en presentation av en ny premiärminister och bildandet av en koalitionsregering varit en tydlig faktor för det europeiska börshumöret.

De amerikanska småföretagen var något mer konfidenta än väntat i oktober. National Federation of Individual Businesses, NFIB, index visade en uppgång till 90,2 i oktober från 88,9 månaden innan. Väntat var en uppgång till 90,0 enligt Bloomberg News enkät.

International Council of Shopping Centers, ICSC, rapporterade en ökning av försäljningen i de amerikanska affärskedjorna på 2,7 procent under vecka 44, jämfört med motsvarande vecka ifjol. Jämfört med föregående vecka steg försäljningen med 1,0 procent. Strax före börsöppning, klockan 14.55, fyller Redbook på bilden av den amerikanska detaljhandeln med sin veckosiffra.

De amerikanska storbankerna tycktes få stöd från en stark utveckling för bank och finans i aktiehandeln i Europa, även om avancemangen i förhandeln var av betydligt blygsammare art. Citigroup steg 1,5 procent och Wells Fargo var upp 0,9 procent. Bank of America var 1,1 procent högre.

Rockwell Automation slog analytikernas förväntningar i sin rapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret, och lämnade prognoser för det nyss inledda räkenskapsåret som mer än väl matchade förväntningarna.

Inga avslut i aktien hade gjorts i förhandeln cirka en timme före börsöppning.

Den amerikanska Elekta-konkurrenten Accuray lämnar rapport för sitt första kvartal i räkenskapsåret efter börsstängning. Enligt Bloomberg News snittestimat väntas bolaget rapportera en justerad förlust per aktie på 0,30 dollar.

Kvar på den amerikanska statistikagendan för tisdagen är, förutom Redbook, API:s veckovisa rapport över oljelager i USA som redovisas klockan 22.30.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?