1515
Annons

USA-börser: ECB-ledamot lyfte kurserna

De amerikanska börsindexen stängde högre på måndagen. En oro för den ytterst oklara situationen i de skuldsatta euroländerna övertrumfades av ett uttalande från ECB-ledamoten Jürgen Stark.

Vid stängning var Dow Jones upp 0,7 procent till noteringen 12.067, det bredare S&P 500 ökade 0,6 procent till 1.261 och Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 2.695.

Omsättningen var 759 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

Efter att ha handlats lägre från starten av handelsessionen vände de amerikanska börsindexen upp på måndagskvällen sedan ECB-ledamoten Jürgen Stark, i ett tal i Schweiz, uttryckt att han förväntar sig att den europeiska skuldkrisen kommer att vara "under kontroll" inom två år.

Det tidigare negativa sentimentet härstammade föga oväntat också från Europa där den ytterst oklara situationen som uppkom efter beskeden om den grekiska premiärministerns avgång och spekulationer om att även den italienska motsvarighetens dagar snart är räknade.

Silvio Berlusconi, som står inför en förtroendeomröstning under morgondagen, tillbakavisade dock uppgifterna om en snar avgång och kallade dessa ogrundade.

"Från förtroendeomröstningar i Grekland till hot om att bli utkastade från unionen, fortsätter det europeiska dramat att vara lika fängslande som en dokusåpa på tv", kommenterade Paul Nolte, handelschef på Dearborn Partners, enligt Market Watch.

Att fokus successivt skiftats från Grekland till Italien märktes också på obligationsmarknaden där de italienska upplåningskostnaderna steg till rekordhöga nivåer på måndagen.

Från eurogruppstoppmötet i Bryssel meddelades att eurogruppen kräver en skriftlig bekräftelse från den nya grekiska samlingsregeringen att man godkänner hela överenskommelsen från eurotoppmötet den 26-27 oktober.

Bland bolagen som stack ut i den amerikanska handeln hittade amerikanska bioteknikbolaget Amgen som ökade 5,9 procent efter att ha aviserat ett aktieåterköpsprogram.

Warren Buffets Berkshire Hathaway rapporterade på fredagen ett resultat för det tredje kvartalet som var 24 procent lägre än motsvarande period året innan, medan rörelseresultatet slog analytikernas förväntningar. Aktien var ned 0,2 procent.

Den amerikanska statistikagendan gapade tom på måndagen.

På valutamarknaden tappade euron något mot dollarn och på obligationsmarknaden var räntan på den amerikanska tioåringen ned 2 punkter till 2,01 procent.

Ericsson stängde 55 öre högre jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?