1515
Annons

USA-börser: Stängning på minus

De amerikanska börsindexen sjönk tillbaka på fredagen. I fokus låg G20-mötet i Cannes, samt jobbdata från USA.

"Summan av kardemumman är att vi gör framsteg när det gäller sysselsättningen, men det är inte tillräckligt för att kompensera farhågorna om Europa. Jobbrapporten var ganska bra, särskilt om du slänger in revideringarna. Dock är Europa en historia som aldrig tar slut", sade Richard Sichel, chefsinvesterare på Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Vid stängning var Dow Jones ned 0,5 procent till noteringen 11.983, det bredare S&P 500 sjönk 0,6 procent till 1.253 och Nasdaq Composite tappade 0,4 procent till 2.686.

Omsättningen var 900 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

Gällande Europa var G20-mötet i Cannes i fokus på fredagen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade vid en pressträff att G20 har kommit överens om att stärka IMF:s resurser, men ännu inte kommit fram till specifika åtgärder för detta.

Han sade att G20 inte funnit "ett enskilt svar" på hur IMF:s resurser ska stärkas, utan finansministrarna inom G20 får nu arbeta vidare med att arbeta fram sådana specifika åtgärder.

Nicolas Sarkozy konstaterade också att IMF är "skyddsmuren" mot systemrisker.

G20:s åtagande om att ge IMF "tillräckliga resurser" är välkommet.

Det sade IMF-chefen Christine Lagarde enligt ett skriftligt uttalande vid G20-mötet i Cannes på fredagen.

"Jag kommer att arbeta snabbt med IMF:s styrelse för att anta en ny Precautionary and Liquidity Line, PLL, för att ge ökad och mer flexibel kortsiktig likviditet till länder med stark policy och fundamenta som står inför systemchocker", sade hon.

Hon sade också att hon välkomnar Italiens beslut att invitera IMF för att öka övervakningen och stötta regeringen i de åtgärder som görs för budgetkonsolidering och strukturreformer.

Bland enskilda bolag sjönk Bank of America 6,1 procent, medan JP Morgan tappade 1,2 procent.

American International Group minskade 2,9 procent då försäkringsbolaget postat sin största förlust sedan 2009.

Starbucks, världens största coffee-shop operatör, steg 6,7 procent efter att ha redovisat att fjärde kvartalets resultat ökade hela 29 procent tack vare en högre försäljning i USA.

Fredagen var första dag för handel i rabattkupongsföretaget Groupon, där Kinnevik äger 1 procent. Företaget hade tagit in 700 miljoner dollar i en nyemission inför noteringen, där aktier sålts för 20 dollar styck, och börsvärdet hamnade därmed på 12,7 miljarder dollar inför introduktionen. Aktien fick ett positivt välkomnande och slutade cirka 31 procent högre, jämfört med introduktionspriset på 20 dollar per aktie.

Den för börshumöret viktiga rapporten över sysselsättningen i oktober visade på en arbetslöshet på 9,0 procent jämfört med väntade 9,1 procent enligt Bloomberg News. Antalet sysselsatta ökade med 80.000 personer under oktober, jämfört med väntade 95.000.

På obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 4 punkter till 2,04 procent.

Ericsson stängde 25 öre lägre jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.

New York-börserna håller öppet 14.30-21.00 svensk tid under denna vecka då USA ännu inte gått över till vintertid.


Innehåll från MetaAnnons

Experterna: ”Annonsering måste utvärderas och utvecklas”

Fler och fler annonsörer tittar nu på hur man kan fasa ut eller förändra traditionella metoder som reklamblad i brevlådan, TV-reklam och printannonser. De kan fortfarande ge effekt, men nu finns mer prisvärda, mätbara och inte minst framtidssäkra alternativ. Meta, före detta Facebook, berättar här om de digitala lösningarna som ger resultat idag.

”Ingen reklam tack” är sannolikt ett vanligare begrepp på svenska brevlådor än både Svensson och Johansson. Och till de som inte fått upp någon skylt, men ändå inte vill ha reklam, skickas varje år tusentals ton reklamblad som åker direkt i pappersinsamlingen. Till samma plats förpassas ofta oöppnade gratistidningar fulla med annonser som förblir okonsumerade. Lägg därtill ett skenande pris på papper där Tidningsutgivarna väntar sig en 50-procentig ökning inom kort, vilket redan lett till nedläggning av flera tidningar och tryckerier. Så nog hopar sig argumenten mot printlösningarna.

Johnas Liljegren är ansvarig för retail i Sverige för Meta, före detta Facebook. Han ser ofta exempel på företag som gör sina val av marknadsföring av gammal vana.

– All annonsering och kommunikation bör utvärderas och utvecklas med tiden, så även dessa printkanaler. Men det räcker inte med att bli digital och ”posta” ett reklamblad på Facebook. Man bör bygga automation och ny typ av reklamproduktion som effektivt kan skala över många butiker, säger han.

Framtiden finns online – och i butiker

Det nya digitala ekosystemet är mer komplext för annonsörer – på gott och ont. Den digitala kunden är ofta mer flyktig, oförutsägbar och lättdistraherad. Samtidigt finns fler möjligheter än någonsin att kommunicera direkt med kunden och att bygga lojalitet över tid. Men varför välja mellan online och offline när båda har sina uppenbara fördelar? De flesta kundresor har både analoga och digitala inslag, det är därför viktigt att hitta sätt att leda kunden till beslut eller köp på flera sätt.

– Jag har förståelse för att enskilda marknadsföringsaktiviteter är en del av ett större sammanhang där till exempel reklamblad är en del i ett maskineri där man också jobbar med POS (försäljning i butiken), leverantörsavtal och så vidare, säger han och fortsätter:

– Tyvärr har vi en tendens att sätta kanaler i fack där de spelar olika roller för att vi intuitivt tror att det är rätt. När vi utmanar oss och förändrar kanalmixen får vi ofta en förbättrad effekt. 

Eftersom Meta har appar som fyller olika syften för konsumenter så finns stora möjligheter att som varumärke möta kunderna där de befinner sig. Kunden kan till exempel inspireras och upplysas på Instagram och sedan bearbetas på Messenger eller Whatsapp för lojalitet, merförsäljning och kundnöjdhet. 

Hur kan det se ut i praktiken?

– Jag kan till exempel mötas av ett samarbete mellan COOP och mästerkocken ”matfashionistan” på Instagram stories, skicka det som ett direktmeddelande till min fru som skickar det till COOPs bot i Messenger där varorna läggs till i vår gemensamma inköpslista. Jag checkar ut på COOP.se och plockar upp varorna i ”click and collect” på väg hem från jobbet. På vägen dit får jag ett erbjudande från en leverantör i samarbete med COOP på Facebook. Väl på plats går jag in i butiken och kompletterar mitt köp med självscanning via mobilapp. I framtiden kanske jag med hjälp av AR lagar maten tillsammans med matfashionistan i mitt kök tillsammans med min bror i en annan del av landet, säger Johnas Liljegren.

City Gross växer med digitala kuponger

Bekvämlighet, närhet till hemmet och pris är parametrar som påverkar konsumenters val av fysisk butik. I takt med ett accelererat digitalt beteende utmanas dessa parametrar genom teknikutveckling och leveransformat där aktörer inom dagligvaruhandeln behöver ta hänsyn till ytterligare en konkurrensdimension. För kunder som redan befinner sig i butik är rabattkupongen ett vanligt inslag på hyllkanten för att driva försäljning. Genom att också erbjuda kuponger digitalt öppnar de en värld av möjligheter för riktad annonsering (i Metas kanaler) utanför den fysiska butiken, individanpassade erbjudanden och framför allt betydligt mer mätbara resultat.

– Vi har lärt oss att vi kan driva försäljning i butik genom digitala annonser och att de flesta är positiva till att få digitala kuponger via sociala medieplattformar, berättar Jonas Gunnarsson, mediestrateg på City Gross.

Insikterna som Jonas Gunnarsson hänvisar till kommer från ett omfattande test som de gjorde 2020 och 2021 för att få mer kunskap om hur annonser med digitala kuponger påverkar målgruppens shoppingbeteende. Testet utfördes tillsammans med ansedda Retail Academics som med rötter i världsledande forskning inom detaljhandeln och shoppingbeteende är specialiserade på att koda av köpbeteenden för att utveckla försäljning och kundupplevelse. Resultaten från kampanjer med digitala kuponger i utvalda butiker analyserades noggrant. De digitala annonserna ledde till en säljökning på 12 procent och hela 87 procent av den potentiella målgruppen nåddes konsekvent under kampanjperioden.

– Utbudsannonseringen behöver utmanas datamässigt då mycket sker av gammal vana. Med Metas möjlighet att geostyra sin kommunikation skapas unika möjligheter att följa upp kampanjen från traditionella räckviddsmått hela vägen till vad som faktiskt säljs ur hyllan. säger Patrik Thulin, vd på Retail Academics.

Samtidigt fick målgruppen i en enkät svara på hur de ville få sin information från City Gross. Svaren visade att 70 procent tyckte att annonsering via sociala medier var ett bra sätt att få erbjudanden och kuponger.

– Samarbetet gav en bred inblick i försäljningseffekten och kundernas åsikter baserat på de val av produkter och erbjudanden vi gör, berättar Jonas Gunnarsson.

Johnas Liljegren fyller i:

– Meta har lösningar för att visa hur kundresan ser ut oavsett om försäljning sker i butik, app eller på webb och sociala medier. För att få tillgång till verktygslådan och för att tillfredsställa konsumenternas krav på både personalisering och integritet så behöver annonsörer göra en del tekniska implementationer. Det kan krävas en liten investering men med det på plats kan man följa kunderna i den beteendeförändring de går igenom, avslutar han.

Vill du veta mer om hur du kan ta ditt företag framåt med hjälp av Meta? Läs mer på Meta For Business

Mer från Meta

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Meta och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?