1515
Annons

USA-börser: Europa-oro väntas tynga

De amerikanska indexterminerna steg kraftigt inför fredagens börsöppning i New York efter oväntat starka jobbsiffror, men sjönk sedan tillbaka på oro för Europa. Börsen väntas öppna nedåt efter en uppgång på 1,8 procent för Dow Jones på torsdagen, dagen för ECB:s oväntade räntesänkning.

Omkring klockan 14.00 var decemberterminen för Dow Jones ned 0,4 procent och terminen för det bredare S&P 500 sjönk 0,6 procent. Nasdaq Composite-terminen var även den 0,6 procent lägre.

Den för börshumöret viktiga rapporten över sysselsättningen i oktober visade på en arbetslöshet på 9,0 procent jämfört med väntade 9,1 procent enligt Bloomberg News. Antalet sysselsatta ökade med 80.000 personer under oktober, jämfört med väntade 95.000.

Innan jobbrapporten publicerades, en timme före New York-börsens öppning, pekade indexen också ned efter mindre goda nyheter från G20-mötet i Cannes. Specifikt gällde det oförmåga att enas om hur IMF:s resurser ska användas för att stävja euroskuldkrisen.

"Vi ser definitivt förbättringar på den amerikanska jobbfronten, med substantiella uppåtjusteringar, men Europa fortsätter att tynga. Man ser hur kraftigt marknaden reagerar på nyheter därifrån, vilket visar hur noga folk följer det", sa den Illinois-baserade fondförvaltaren Peter Jankovskis till Bloomberg News.

Fortsatta nyheter från G20-mötet, som avslutas i dag, kan därmed antas prägla New York-börserna. Både europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso betonade mot bakgrund av torsdagens konflikter mellan premiärministern och oppositionen vikten av grekisk konsensus runt krisåtgärderna vid en presskonferens under G20-mötet.

Strax efter New York-börsens öppning väntas Barack Obama hålla sin presskonferens i Cannes.

Fredagen är första dag för handel i rabattkupongsföretaget Groupon, där Kinnevik äger 1 procent. Företaget har tagit in 700 miljoner dollar i en nyemission inför noteringen, där aktier sålts för 20 dollar styck, och börsvärdet hamnade därmed på 12,7 miljarder dollar inför introduktionen.

På grund av att USA går över till vintertid först nästa vecka är öppettiderna för börserna i New York 14.30- 21.00 svensk tid under innevarande vecka.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?