1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar mark

Tyska statspappersräntor noterar mindre förändringar på fredagsmorgonen, med en liten tendens till fortsatt brantning. Euron handlas samtidigt något högre mot andra valutor men tappar något i den europeiska morgonhandeln.

De asiatiska marknaderna byggde på den positiva stämningen från den avslutande Europahandeln på torsdagen, till stor del baserat på att Grekland ställer in sin folkomröstning. Det finns dock skäl att räkna med en fortsatt dramatisk utveckling i Grekland på fredagen inför kvällens förtroendeomröstning. Oppositionsledaren Antonis Samaras har inte dragit tillbaka sitt krav om att premiärminister Giorgos Papandreou ska avgå, och han vill inte ha med premiärministern i en eventuell samlingsregering.

Bloomberg News rapporterar att ledarna vid G20-mötet i Cannes uttryckte otålighet och irritation över Europas oförmåga att lösa sin kris, och de manar till en snabb lösning för att skydda den globala ekonomin.

G20-mötet diskuterar också en större roll för IMF i den europeiska krisen, och Storbritannien stöder nu också, tillsammans med bland annat Ryssland och Brasilien, en utökning av IMF:s resurser.

Storbritanniens premiärminister vill dock inte att Storbritannien ska bidra direkt till den europeiska krisen via IMF medan Ryssland och Brasilien har sagt att de är redo att stödja regionen med medel som kanaliseras via IMF.

Enligt Bloomberg News överväger G20 också en utökning av IMF:s globala valutareserver, i linje med de steg som togs 2009 då världsledarna enades om att allokera 250 miljarder dollar i särskilda dragningsrätter, SDR (IMF:s artificiella valuta).

I ett utkast till slutkommuniké från G20-mötet uppmanar G20 vidare IMF att ta fram en ny kreditlina för länder med "stark politik och fundamenta som möter exogena, inklusive system-, chocker".

Den japanska tidningen Yumiuri rapporterade liknande uppgifter redan i helgen, enligt tidningen skulle det handla om en kortsiktig finansieringsfacilitet till länder som Italien och Spanien. Med den nya kreditlinan skulle IMF, enligt tidningens uppgifter, kunna ge lån till finansiellt ansträngda länder med upp till 500 procent av ländernas bidrag till IMF. De länder som påverkas av den pågående krisen ska i princip kunna få tillgång till kortfristiga lån omedelbart efter ansökan.

En EU-källa bekräftar för Bloomberg News på fredagsmorgonen att G20 diskuterar en förstärkning av IMF:s resurser, bland annat genom en ökad allokering av SDR. Enligt källan ska dock de ökade resurserna inte öronmärkas för att bekämpa den europeiska skuldkrisen.

Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa, som citerar EU-källor, är Italien inte intresserade av att använda någon kreditlina från IMF. Italienska regeringskällor förnekar också att den "hypotesen har dykt upp vid G20".

Enligt det ursprungliga schemat ska G20-mötet avslutas, med kommunikéer och presskonferenser, klockan 14.15 på fredagen, men tidpunkten är troligen osäker givet att den turbulenta utvecklingen i Grekland har stökat till G20- schemat rejält.

På fredagens Europaagenda märks definitivt tjänste- PMI för euroområdet i oktober, klockan 9.58, samt PPI för euroområdet i september klockan 11.00. Klockan 12.00 publiceras tysk industriorderstatistik för september, som väntas ha stigit 0,1 procent jämfört med i augusti enligt Bloomberg News enkät.

Svenska statsobligationsräntor öppnar fredagens handel på marginellt lägre nivåer än vid torsdagens stängning, kronan har samtidigt försvagats ett par öre mot euron.

I Sverige stänger penningmarknaden klockan 12.00 inför alla helgons dag på lördag.

Klockan 13.30 publiceras den amerikanska sysselsättningsstatistiken för oktober. Enligt Bloomberg News enkät väntas antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ha ökat med 95.000 personer i oktober, i så fall ner från 103.000 i september. Jämförelsen störs dock av att sysselsättningsstatistiken i september fick ett lyft av att 45.000 Verizonanställda åter räknades in efter en strejk i augusti.

I privat sektor väntas sysselsättningen har ökat med 125.000 personer i oktober, ner från 137.000 i september, medan arbetslösheten väntas ha varit ha varit oförändrad på 9,1 procent.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?