1515
Annons

Råvaror: Kina-besked hejdar nedgångar

Priserna på råvaror föll kraftig över under den större delen av onsdagsförmiddagen. Men efter att Kina meddelat att de sänker reservkraven för bankerna vände sentimentet.

Vid lunchtid meddelade den kinesiska centralbanken att den kommer att sänka bankernas reservkrav med 50 punkter från och med den 5 december. Det lade ett lock på den negativa riskaptiten, och resulterade i begränsade prisnedgångar och i vissa fall uppgångar.

På råoljemarknaden vände WTI-oljans förstatermin de tidigare nedgångarna till en uppgång om 0,40 dollar till 100,19 dollar per fat vid klockan 12.10. Brentoljan var samtidigt ned med 0,52 dollar till 110,32 dollar.

Uppståndelsen kring Iran trappades upp på tisdagen efter att demonstranter stormat den brittiska ambassaden i Teheran. Stormningen kommer en vecka efter att bland annat USA och Storbritannien beslutat om sanktioner mot regimen i spåren av att det av IAEA uppdagats att Iran fortsatt att försöka framställa kärnvapen. Demonstranterna tilläts vara inne i ambassaden knappt två timmar innan polisen tvingade ut dem.

"Iran är alltid ett wild card. Från en psykologisk synvinkel är problem i Mellanöstern viktigt för oljepriserna", sa Hamza Khan, analytiker vid Schork Group till Wall Street Journal.

Premiärminister David Cameron kallade händelsen "skandalös och oförsvarlig".

"Den iranska regeringen måste förstå att det kommer att bli allvarliga konsekvenser om vår personal inte lyckas skyddas", sa han i ett uttalande.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 3,4 miljoner fat under föregående vecka. Analytikerna i Bloomberg News enkät räknar inför onsdagens officiella rapport med i stort sett oförändrade lager. Men om API-statistiken skulle visa sig vara riktig, skulle det innebära en uppgång från den lägsta nivån sedan februari 2010, som noterades förra veckan.

Bland produkterna sjönk enligt API bensinlagren med 0,2 miljoner fat, medan destillatlagren steg 1,3 miljoner. Förväntningarna ligger här på +1,45 respektive -1,25 miljoner fat.

Skuldkrisen i Europa är fortsatt i fokus, och på tisdagen hade eurogruppen möte. Där beslutades bland annat att Grekland ska få nästa utbetalning av lånet.

Det var dock inte tillräckligt för att finansmarknaderna skulle tolka mötet som lyckat. Eurogruppen hade svårt att komma till någon slutsats kring räddningsfonden EFSF:s "eldkraft", och konstaterade samtidigt att räddningsfonden trots en förstärkning inte kommer att bli tillräckligt stor. Euroländerna kommer nu att undersöka andra alternativ, främst att öka IMF:s resurser genom bilaterala lån från EU-länder.

Vidare sänkte Standard & Poor's på tisdagskvällen kreditbetyget för en rad banker, inklusive Goldman Sachs och Bank of America, efter ändrade kriterier för värdering. Nedgraderingarna var visserligen väntade då förändringen aviserats tidigare i år, men åtgärden fick ändå genomslag på marknaden.

På basmetallmarknaden i London var kopparns tremånaderstermin ned med 75 dollar till 7.415 dollar per ton från i tisdags. Ändå klättrade kopparn nästan 100 dollar efter nyheten om reservkravssänkningen i Kina.

"Makrokänsliga industrimetaller fortsätter att röra sig fram och tillbaka med det globala risksentimentet. Marknadsaktörer är fortfarande osäkra kring de långsiktiga makroutsikterna och motvilliga att köpa på ett långsiktigt positivt kopparscenario", skrev Andrej Kryuchenkov, analytiker på VTB Capital i ett markandsbrev citerat av Bloomberg News.

Enligt en facklig företrädare vid Collahuasi i Chile, världens tredje största koppargruva, har facket nått en överenskommelse med arbetsgivarna, och därmed upphör en strejk som har lett till minskad produktion under veckan, rapporterar Bloomberg News. Strejken blev därmed kortlivad, då den inleddes 28 november.

Även i Cerro Verde-gruvan i Peru har gruvarbetarna valt att avsluta strejken efter att landets regering beslutat att lösa dispyten. Däremot fortlöper strejken vid Grasberg- gruvan i Indonesien, som inleddes redan i september.

Priset på nickel noterade de största nedgångarna, och kostade vid lunchtid 16.750 dollar per ton, ned 300 dollar från i tisdags. Zink var ned 33 dollar till 1.925.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp drygt 2 dollar till cirka 1.718 dollar per uns. Commerzbank tror på en positiv utveckling framöver.

"Vi anser att guldet fortfarande får bra stöd och är övertygade att betydligt högre priser kommer att nås på medellång till lång sikt, speciellt eftersom skuldkrisen i euroområdet är långt från över", skriver bankens råvaruanalytiker i ett marknadsbrev.

Silverpriset tappade 0,25 dollar till knappt 31,70 dollar per uns.

Table


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?