1515
Annons

Stockholmsbörsen: Kurserna klättrar på grekbesked

Stockholmsbörsen lyckades vända en inledande nedgång och handlas för närvarande till stigande kurser. De ledande Europabörserna hade en blandad utveckling.

Fokus riktas ånyo mot Grekland och senaste nytt om skuldkrisen i landet. På rapportfronten kom Skanska med siffror som bjöd på både ris och ros. Investerarna intog en avvaktande hållning inför dagens räntebesked från ECB och G20-möte.

SIX Generalindex var vid klockan 10.23 ned med 0,7 procent till 291 och OMXS30-index sjönk 0,7 procent till 971. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,1 miljarder kronor.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppgav för Grekland på onsdagen att omröstningen om räddningspaketet egentligen är en omröstning om grekiska folket vill förbli kvar i eurozonen.

Greklands finansminister Evangelos Venizelos delar inte premiärminister Giorgos Papandreous åsikt om en folkomröstning, utan han motsätter sig den.

Majoriteten i parlamentet för det grekiska socialistpartiet är samtidigt hotad efter flera avhopp. Det senaste avhoppet avser Eva Kaili som lämnat partiet. Efter avhoppet innehar den sittande regeringen en majoritet med 151 platser av totalt 300 i parlamentet.

Klockan 13.00 inleds formellt G20-mötet i Cannes, Frankrike. President Barack Obama är på plats och träffar innan mötets start Frankrikes premiärminister Nicolas Sarkozy.

Flertalet av rapporterna för de största bolagen på Stockholmsbörsen har nu kommit och rapportsäsongen går in i en lite lugnare fas. Bland dagens rapportbolag återfinns bland annat Skanska.

Justerat för nedskrivningar inom byggverksamheten på totalt 230 miljoner kronor och de högre än förväntade reavinsterna på fastigheterna blev resultatet efter finansnetto 5 procent bättre än förväntat, enligt SIX Estimates.

Även om intäkterna och resultatet före skatt var bra så tynger en sämre utveckling för bostäder och en något sämre byggmarginal än förväntat. Aktien sjönk 0,5 procent till 103,30 kronor.

PA Resources var en ljuspunkt och avancerade 20 procent. Oljebolaget bekräftade sitt oljefynd på Lille John-prospektet och har nu även slutfört sidoborrningen av Lille John-brunnen till målet i Kritastrukturen, men påträffade ingen fungerande reservoar.

Den turkiska mobiloperatören Turkcell, som TeliaSonera är storägare i, redovisade ett bättre resultat än förväntat i kvartalet. TeliaSonera var oförändrad vid 44,20 kronor.

Active Biotech som för dagen kom med sin rapport fortsatte ned efter gårdagens ras efter den israeliska partnern Teva Pharmaceuticals negativa besked att ytterligare studier krävs kring bolagets MS-läkemedelskandidat Laquinimod. Aktien sattes ned 12 procent.

Vitrolife har fått en köprekommendation av den senaste utgåvan av Veckans Affärer. Aktien höjdes 3,9 procent.

Vid lunchtid under torsdagen väntas en rapport från fastighetsbolaget Hufvudstaden. Senare kommer även ett räntebesked från ECB.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?