1515
Annons

Asienbörser: Uppåt på Kinas börser

Börserna i Asien visade nedgångar på torsdagen efter att oron för utvecklingen för skuldkrisen inom euroområdet eskalerat, och budskapen från Federal Reserve inte varit tillräckligt uppmuntrande. De kinesiska fastlandsbörserna gick mot strömmen och handlades på plus.

Vid klockan 7.40 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, ned 2,0 procent. Börserna i Japan höll stängt på grund av helgdag.

Oron för en finansiell kollaps för Grekland, och riskerna för att även de betydligt större ekonomierna Spanien och Italien ska fallera finansiellt, ökade bland investerarna efter att EU-ledare klargjort att de planerade nya nödlånen till Grekland hålls inne till dess landet genomfört sin folkomröstning om ett andra sparpaket.

Federal Reserve höll som väntat den amerikanska styrräntan oförändrad på 0-0,25 procent på onsdagen, och sjösatte inga nya stimulansåtgärder förutom den pågående "Operation Twist". Men Fed-chefen Ben Bernanke sade att nya åtgärder kan bli aktuella då tillväxttakten i USA:s ekonomi ser ut att bli "frustrerande låg". Federal Reserve sänkte sina tillväxtprognoser rejält medan prognoserna för arbetslösheten i USA skrevs upp, även det enligt förväntningarna.

De stora asiatiska mobiltelefontillverkarna hade en mindre bra dag. LG Electronics tyngdes av såväl rykten om en kommande nyemission som en stor exponering mot den nordamerikanska marknaden, aktien tappade närmare 14 procent i Seoul. Den koreanska branschkollegan Samsung Electronics smittades dock inte och klarade sig med en nedgång på 0,4 procent. Taiwanesiska HTC backade ännu en dag efter tisdagens svaga delårsrapport och var ned 4,1 procent i Taipei.

Regionens storbanker handlades ned på oron över vad det hastigt förändrade läget i Europa kan leda till.

HSBC Holdings var ned 2,9 procent och Standard Chartered tappade 2,8 procent i Hongkong.

Bland de råvarurelaterade bolagen backade oljebolagen på ett vikande oljepris medan gruvor och metallbearbetning lämnades ifred.

Petrochina var ned 4,0 procent och Cnooc backade 3,6 procent i Hongkong.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?