1515
Annons

Börsen: Uppgång att vänta

De europeiska indexterminerna indikerar en positiv öppning för Europabörserna på måndagen. Investerarna kan ha hämtat näring från ett starkt utfall för inledningen av julhandeln i USA i fredags, något som lyfte aktiehandeln i Asien på måndagsmorgonen. Visst fokus kan väntas ligga på Belgien och Italien under handelsdagen.

Vid klockan 8.30 var decemberterminen för Euro Stoxx 50 upp 1,5 procent. Frankfurtbörsens DAX-termin steg 1,7 procent och i Paris var terminen för CAC 40 1,3 procent högre. Terminen för Londonbörsens FTSE 100 var upp 1,0 procent.

Belgien, som fick sitt kreditbetyg hos Standard & Poor´s sänkt på fredagskvällen, genomför en obligationsemission på måndagen som kan ge en reaktion även på börshandeln om utfallet visar svagt intresse eller stigande räntor.

Vad gäller utvecklingen i Italien har italiensk media uppgivit att IMF håller en kredit på 600 miljarder dollar för landet i beredskap för det fall skuldkrisen skulle förvärras. Uppgifterna tillbakavisades emellertid senare av såväl G7- medlemmen Japan som IMF självt.

På råvarumarknaderna stiger priserna på råolja och basmetaller.

I måndagsmorgonens nyhetsflöde noteras att Skanska fått en order värde 3 miljarder kronor avseende ett sjukhusprojekt i USA.

För Scanias del har tyska MAN nått en uppgörelse med Ipic om det gemensamma bolaget Ferrostal. En lösning på konflikten har tidigare pekats ut som ett villkor från Volkswagen för att gå vidare med ett fördjupat samarbete med Scania.

Citigroup har tittat på svenska verkstadsbolag, och sätter SKF på sin så kallade least preferred-lista. ABB är mer populärt hos den franska banken och sätts på listan "most preferred".

Société Générale sänker sin rekommendation för Ericsson till behåll från tidigare köp, med en riktkurs på 70 kronor från tidigare 90 kronor.

Aarhuskarlshamn får en köprekommendation från Dagens Industri i måndagens upplaga.

Nolato har kapitalmarknadsdag på måndagseftermiddagen, mellan klockan 13.00 till 16.00. Biosensor handlas utan rätt till teckningsrätt i nyemission. Confidence har sin första handelsdag på First North efter flytt från NGM.

SCB släpper statistik i form av export och import av varor under september, och handelsnetto för oktober klockan 9.30. Vid samma tidpunkt publiceras SCB:s och Handelns Utredningsinstituts, HUI, rapport över detaljhandeln i oktober.

EMU rapporterar penningmängd M3 i oktober kl 10.00, och Tyskland lämnar ett preliminärt konsumentprisindex för november. OECD lämnar sin Economic Outlook klockan 11.00.

Från USA rapporteras försäljningen av nya bostäder i oktober klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?