1515
Annons

Asienbörser: Kickstart på julhandeln lyfte kurserna

Börserna i Asien avancerade på bred front på måndagen, med stöd från en stark inledning på den julhandeln i USA och stigande råvarupriser. Vid klockan 7.35 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, upp 2,4 procent.
Undantagen i handeln var de kinesiska fastlandsbörserna som låg något på minus.

Dem amerikanska julhandeln, som sedvanligt inleddes på fredagen med den så kallade "Black Friday", gav hopp om privatkonsumtionen i USA med en ny rekordnotering på 11,4 miljarder dollar för försäljningsvolymen, enligt Bloomberg News.

"Försäljningssiffran visar att USA är inne i en försiktig återhämtning, och att vi inte behöver oroa oss över köpkraften bland de amerikanska konsumenterna. Men med en sysselsättning som ser svag ut är frågan hur länge den starka konsumtionen kan bestå", sade Naoki Fujiwara, kapitalförvaltare hos Shinkin Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Styrketecknet för den amerikanska privatkonsumtionen lyfte exportorienterade bolag. Handelshuset Li & Fung, som levererar bland annat leksaker och kläder till den amerikanska marknaden, steg 8,7 procent i Hongkong. Speltillverkaren Nintendo var upp 2,7 procent i Tokyo. LG Electronics avancerade 8,6 procent i Seoul.

På råvarumarknaderna steg priserna på basmetaller och råolja, och drog med sig gruvor och oljebolag. Bland oljebolagen var Inpex steg 3,8 procent i Tokyo och Cnooc var upp 2,7 procent. Gruvjättarna BHP Billiton och Rio Tinto steg 2,3 procent respektive 2,1 procent i Sydney.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?