1515
Annons

Räntor och valutor: Skyhöga räntor i krisländerna

Marknaden började fredagen surt men återhämtade sig under eftermiddagen, då Europabörserna överlag hade vänt till plus. Samtidigt steg spanska och italienska räntor kraftigt.

Räntorna i Europas "kärnländer" visade små förändringar i korta änden men steg i långa änden. Den tyska tioåriga statsobligationen var vid stängning 9 punkter upp på 2,26 procent. Periferin steg desto mer med spanska räntor 10-22 punkter upp och italienska 18-38 punkter upp, trots att ECB åter uppges ha varit inne och köpt obligationer.

Fokus låg på en italiensk emission, som visade att det blir allt dyrare för periferin att låna. Sexmånadersväxlar såldes till en ränta på 6,504 procent, jämfört med 3,535 procent vid motsvarande auktion i oktober, medan en tvåårig nollkupongobligation såldes till en ränta på 7,814 procent.

"Resultatet av den italienska emissionen idag reser frågan om deras förmåga att finansiera sig i framtiden och det bådar inte gott för tyska obligationer. Det finns en växande oro för att eurons räddning kommer att bli kostsamt för Tyskland och andra länder", sade David Schnautz på Commerzbank till Bloomberg News.

Svag efterfrågan har samtidigt ökat nervositeten inför nästa veckas täta emissionsagenda, där bland annat Belgien, Frankrike, Italien och Spanien ska sälja statspapper.

Svenska räntor visade en brantad kurva. Den tvååriga statsobligationen sjönk 3 punkter medan tioåringen stängde 3 punkter upp på 1,62 procent. Kronan tappade sammantaget cirka 1 öre mot dollarn men stärktes 1 öre mot euron.

Handelsbanken skrev i ett marknadsbrev att idén om Sverige som en trygg hamn när krisen i eurozonen eskalerar nu testas på allvar. Den 23 november kan komma att gå till historien som dagen då tyska staten blev en spreadprodukt i räntemarknaden efter den misslyckade auktionen. I denna miljö har svenska staten handlats starkare än i stort sett alla länder.

Extra starkt har Sverige gått i 5-års segmentet medan 10-årssegmentet inte riktigt följt med och man kan spekulera i att utländska köpare inte varit lika heta på den av institutionella skäl dyra 10-årspunkten. Mot tesen om massiva utlandsköp talar dock att kronan uppvisar en betydligt mjukare sida än statsobligationsräntorna

Frågan är nu om mönstret att Sverige handlar starkt under eurokris kommer att bestå, och svaret är sannolikt ja.

"Det är svårt att se vad som i närtid ska hindra 'spreadifieringen' av allt som har med EU och euro att göra när till och med spreadarna för Europeiska Unionens obligationer går isär", skrev Handelsbanken.

Spreaden mellan svensk och tysk tioårig statsobligation har gått från cirka -20 punkter för en vecka sedan till -64 punkter vid svensk stängning på fredagen.

Martin Tallroth på Swedbank noterade att det egentligen inte är så mycket svenska räntor som går bra som tyska räntor som går dåligt. Rörelserna var visserligen inte lika kraftiga på fredagen då USA har klämdag, vilket brukar dämpa handeln, men tendensen är likartad.

"Det är egentligen fortsatt samma trend. Det finns inte längre något samband mellan svenska och tyska obligationer som det funnits tidigare, det är två olika produkter", sade han.

Han konstaterade att det har varit brutala rörelser, där den tioåriga tyska statsobligationen gått upp 50 punkter sedan den 17 november, medan den svenska mer gått sidledes.

På valutamarknaden har euron tappat ytterligare till 1:328 mot dollarn, medan dollarn stärkts till 77:60 mot yenen.

USA-räntorna har stigit under fredagen, som är en förkortad handelsdag på räntemarknaden, med den tioåriga statsobligationen 7 punkter upp på 1,95 procent. I USA är det "Black Friday", den traditionsenliga inledningen på helghandeln. Preliminära utfall om hur den gick väntas under helgen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?