1515
Annons

Stockholmsbörsen vände ned

Stockholmsbörsen handlades tydligt på plus fram till senare delen av eftermiddagen då handeln bytte riktning och sjönk allt djupare in i minusterräng. Under slutet repade sig dock handeln något och återhämtade delar av förlorad mark.

Vändningen nedåt kom samtidigt med kommentarer från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy efter ett möte med Italiens premiärminister Mario Monti.

Angela Merkel höll fast vid sitt motstånd mot euroobligationer, och samtidigt dämpades förhoppningarna om storskaliga obligationsköp från ECB.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 slutade ned 0,3 procent till noteringen 886,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick knappt till blygsamma 11 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, nådde strax under 16 miljarder kronor. Den försiktiga omsättningen kan sannolikt sättas i samband med att New York-handeln var stängd på grund av Thanksgiving.

På torsdagens makroekonomiska dagordning visade det tyska IFO-indexet, som mäter klimatet inom näringslivet, vara starkare än väntat. Tyskland rapporterade även en BNP- tillväxt för det tredje kvartalet som låg i linje med förväntningarna.

Även Storbritannien redovisade en BNP-tillväxt för det tredje kvartalet som prickade förväntningarna.

Längre söderut på Europakartan fick Portugal en känga av kreditvärderingsinstitutet Fitch som sänkte landets betyg.

För svenskt vidkommande var producentpriserna i oktober lägre än förväntat. Dessutom redovisade Konjunkturinstitutet en KI-barometer som låg något högre än väntat. Nedgången i Konjunkturinstitutets barometrar har bromsats upp och de tyder på en fortsatt tillväxt framöver, om än svag.

Konjunkturkänsliga sektorer firade framgångar. Verkstad var välrepresenterat på vinnarlistan, med sällskap av bland andra gruvbolag. Bankerna tappade kraft med SHB som främst sänke, även Nordea och Swedbank sjönk.

Tungviktare som H&M och Ericsson samt de båda teleoperatörerna Teliasonera och Tele2 bokfördes på minussidan.

Hälsovårdsbolag i form av Astrazeneca, Getinge och Elekta målades också alla i rött.

Rapporterande Lundbergs redovisade ett resultat efter skatt på -194 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Aktien backade något.

Bland börsens mindre bolag rusade medicinteknikbolaget Raysearch 14 procent efter att ha redovisat högre intäkter och resultat för sitt tredje kvartal, jämfört med motsvarande period förra året. Bolaget vittnade om en växande orderbok till följd av intresset för dosplaneringssystemet Raystation i framför allt USA.

Lappland Goldminers hade allt annat än en gulkantad tillvaro. Gruvbolaget meddelade att guldutvinning vid Ersmarksberget inte var kommersiellt försvarbar och aktien föll hela 36 procent.

Veckans Affärer rådde till köp av Bringwell och Drillcon. Intresset för Bringwell räckte till en uppgång på 1,5 procent medan Drillcon i sin tur avancerade 1,7 procent.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?