1515
Annons

Råvaror: Bred återhämtning

Priserna på råvaror steg på över hela linjen på torsdagsmorgonen och återhämtade därmed en del av de kraftiga nedgångar som noterades på onsdagen.

På råoljemarknaden kostade WTI-oljan vid klockan 8.50 96:20 dollar per fat, upp 0:66 dollar från i onsdags. Brent steg samtidigt 0:70 dollar till 107:72.

Råoljorna sjönk kraftigt på onsdagen, men nedgångarna stabiliserades på eftermiddagen då en rapport över de amerikanska oljelagren presenterades av det amerikanska energidepartementet. Den visade att råoljelagren sjönk 6,2 miljoner, långt under förväntningarna om en uppgång med 0,5 miljoner fat.

Bland produkterna steg bensinlagren med 4,5 miljoner fat (väntat +1,0) medan destillatlagren sjönk 0,8 miljoner (väntat -1,25).

"Nedgången i lagren kommer att vara en stödjande faktor för att hindra råoljan från att sjunka särskilt mycket. 100 dollar (WTI) är inte långt bort nu, men jag tvivlar verkligen på att den kommer att överstiga den senaste högstanivån kring 103 dollar", sade Ken Hasegawa vid Newedge till Bloomberg News.

I USA firar man på torsdagen Thanksgiving, vilket medför att handeln bör vara relativt dämpad framåt eftermiddagen.

I Tyskland kom definitiv BNP-statistik för det tredje kvartalet in i linje med förväntningarna med en uppgång på 0,5 procent jämfört med andra kvartalet och +2,6 procent jämfört med samma kvartal 2010.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange steg koppar 73 dollar till 7.313 dollar per ton, medan zink klättrade 2 dollar till 2.916.

"Vi har noterat att kontantpremierna i Shanghai har stigit den senaste tiden, vilket indikerar att den fysiska marknaden relativt solid, motståndsfraktig mot fallande terminer. Det kan bli svårt för London-priser att falla ytterligare", sade Wang Ning, analytiker vid Xiangyu Futures till Bloomberg News.

Enligt en analys av Barclays Capital på onsdagen kan det globala utbudsunderskottet komma att uppgå till 536.000 ton 2011 och 234.000 ton 2012. Vid den förra rapporten, i slutet av oktober, beräknades underskottet vara 485.000 ton respektive 173.000 ton 2011 och 2012.

Kinas centralbank meddelade på onsdagen att de sänker reservkraven för mer än 20 kooperativ på landsbygden, och China Securities Journal rapporterade på torsdagen att sannolikheten nu stiger att centralbanken kommer att sänka reservkraven för samtliga banker under de två kommande kvartalen.

Bland övriga industrimetaller steg nickel 196 dollar till 17.221, medan aluminium ökade 14 dollar till 2.038 dollar per ton.

På ädelmetallmarkanden steg spotpriset på guld 5 dollar till drygt 1.697 dollar per uns, medan silverpriset steg 0:36 dollar till 32:04 dollar per uns.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?