1515
Annons

Stockholmsbörsen: Dystert efter tysk emission

Handeln på Stockholmsbörsen slutade i moll på onsdagen, i linje med utvecklingen på Europabörserna. Nyheten att den tyska obligationsemissionen inte blev fulltecknad skakade om handlarna, liksom beskedet att det kinesiska inköpschefsindexet föll tillbaka i november.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 1,9 procent till 266 och OMXS30-index sjönk 1,9 procent till 889. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 11,6 miljarder kronor.

Oron för skuldsituationen inom eurozonen har fortsatt att hålla greppet om marknaderna som följer ränteutvecklingen i länderna noga. De tyska statspappersräntorna steg kraftigt då landets obligationsemission på 6 miljarder euro inte blev fulltecknad. Bud inkom bara på 3,9 miljarder euro, varav 3,6 miljarder euro accepterades. Från tyskt officiellt håll uppges att emissionen speglar nervösa marknader, medan Danske Bank anser att den var en katastrof.

"Emissionen speglar det djupa misstroendet mot europrojektet, snarare än misstro mot tyska statsobligationer", uppger Jens Peter Sørensen, chefsanalytiker vid Danske Bank, enligt Dow Jones Newswires.

Vidare sjönk HSBC:s kinesiska inköpschefsindex till 48,0 i november, jämfört med 51,0 i oktober, vilket ökade på spekulationerna om att landet kan tvingas lätta på penningpolitiken. De tyska och franska inköpschefsindexen för industri sjönk också i november.

Den planerade räddningen av belgisk-franska banken Dexia blir svår att genomföra eftersom Belgien inte kan möta den överenskomna andelen av finansieringen och Frankrike kan behöva öka sin andel, rapporterar den belgiska tidningen De Standaard.

På Stockholmsbörsen gick verkstadssektorn en dyster kväll till mötes, med nedgångar om 3,4 procent för Volvo och 2,9 procent för Sandvik. Gruvbolaget Boliden backade 2,7 procent.

Lundin Petroleum blev ett undantag på onsdagsbörsen. Oljebolaget meddelade att olja har hittats i borrningen Janglau-1 som genomförts i Block PM308A, offshore malaysiska halvön. Lundin Petroleum har också påbörjat prospekteringsborrningen Makouala Marine-1, belägen offshore i Block Marine XIV Kongo.

Vidare har SEB Enskilda skruvat upp sin rekommendation på bolaget till köp, från tidigare behåll. Riktkursen är 181 kronor.

Aktien klättrade med 2,8 procent till 167,20 kronor.

Enligt telekomjätten Nokia har försäljningsstarten för den nya Windows Phone-telefonen Lumia 800 gått utmärkt i Storbritannien.

"Baserat på den tidigaste datan är försäljningen av Lumia 800 den bästa första veckan för Nokia i Storbritannien vad gäller smartphones någonsin", skriver bolaget, som dock inte vill kommentera Lumia 800 utanför Storbritannien.

"Jag är rädd för att vi inte kan ge någon färg vad gäller utvecklingen utöver de datapunkter som vi har meddelat: Storbritannien", uppger Doug Dawson vid Nokias presstjänst till Nyhetsbyrån SIX.

Men Nokias och Siemens jointventure-bolag Nokia Siemens har meddelat att man genomför omstruktureringar, vilket innebär att 17.000 av bolagets totalt 74.000 anställda får gå. Målet är att minska de operativa kostnaderna med 1 miljard euro i slutet av 2013, jämfört med slutet av 2011.

Nokia Siemens ger ingen prognos för vilken rörelsemarginal bolaget kan nå på lång sikt efter omstruktureringen. Det säger Nokia Siemens vd Rajeev Suri vid onsdagens telefonkonferens på en fråga från SIX.

Nokias aktie gick initialt upp på beskeden men föll sedan tillbaka och stängde till slut ned 2,3 procent.

Sektorkollegan Ericsson backade med måttligare 0,7 procent. Citigroup har placerat aktien på sin favoritlista i telekomsektorn, kallad "most preferred stock". Bankens rekommendation är köp och riktkursen är satt till 84 kronor.

Royal Bank of Scotland, RBS, har inlett bevakning av den svenska banksektorn med resultatet att SEB får en köprekommendation med riktkursen 47 kronor. Aktien är också RBS toppval i sektorn. SEB steg initialt, men tappade sedan 1,7 procent.

Inom övriga banksektorn handlades Nordea ned med 1,9 procent, Handelsbanken med 2,4 procent och Swedbank 3,5 procent.

Melker Schörlings rapport visade på ett substansvärde på 120 kronor per aktie den 22 november. Bolaget gjorde, utöver försäljningen av Niscayah, inga större aktieaffärer i tredje kvartalet. Aktien föll med 2,5 procent.

Oljebolaget Africa Oil redovisade ett resultat efter skatt samt resultat per aktie som förbättrades i det tredje kvartalet, mot samma period i fjol, men siffrorna låg fortsatt på minus. Resultatet per aktie uppgick till -0,05 dollar per aktie (-0,21). Aktien var ned 2,5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?