1515
Annons

Stockholmsbörsen: Nära årslägsta efter ränteoro

En misslyckad obligationsemission i Tyskland fick marknaden att surna till på onsdagen. Och vid en befarad recession i Europa ska börsen ned ytterligare. Det säger Martin Björsell, finansanalytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Efter en försiktigt positiv förmiddag på börsen dök index strax efter klockan 11 när det stod klart att Tyskland bara lyckades sälja statsobligationer för 3,64 miljarder euro. Tanken var att ta in 6 miljarder euro.

”Det spädde på oron och visar på den nervositet som finns i marknaden. Det visar också på problematiken inför kommande emissioner när till och med Tyskland får problem”, säger Martin Björsell, finansanalytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Precis som under den senaste tiden har börsens aktörer uppmärksamheten riktad mot staternas finansiering.

”Man tittar lika mycket, eller mer, på obligationsräntor än på den statistik som kommer in. Och intrycken från statistiken är blandad, det är inga katastrofsiffror ännu.”

Trots att börsen tappat nästan 7 procent på en vecka handlas det breda OMXS-indexet ännu över årslägstanivån. Men dit är det bara cirka 10 indexpunkter - fortsätter de negativa nyheterna att strömma in finns det stor risk för ytterligare fall:

”Recessionsrisken i Europa har ökat de senaste veckorna. Och skulle vi få en recession kan man ifrågasätta om börsen prisat in tillräckligt. Det har man sannolikt inte gjort, vinsterna skulle nog falla mer än vad som är diskonterat”, säger Martin Björsell.

Med tanke på den oroliga räntemarknaden – varför har börsen inte fallit mer?
”Man vill inte prisa in en europeisk recession till fullo utan hoppas fortfarande på någon form av åtgärd som kan rädda upp situationen. Men tiden blir alltmer knapp.”

För att lyfta börsen tror Martin Björsell att det behövs massiva stödköp av obligationer från Europeiska Centralbanken, ECB, eller att man löser eurostaternas lånebehov med någon form av gemensam lösning.

”Det skulle kunna dra ned riskpremien och ge en uppgång på börsen. Men det kanske inte är tillräckligt för att vända trenden tillväxtekonomiskt.”

Så hur bör investerarna agera? Ja, det är vad som kan kallas för fegspel som gäller, enligt Martin Björsell:

”Vi har fortsatt försiktig syn på börsen med fokus på sektorer och bolag med starka balansräkningar och höga direktavkastningar.”

En sådan sektor är läkemedel, en annan är teleoperatörer.

”Tittar man på operatörer är Tele2 den aktie vi tycker är mest intressant. Det är ett bolag med både hög direktavkastning och hög förväntad tillväxt”, säger Martin Björsell.

På onsdagseftermiddagen hade börsen backat med cirka 1 procent. Att den inte hade fallit mer kan delvis bero på att Kinas centralbank sänkt reservkraven för en del banker.

”Det är i varje fall av positiv karaktär, men det gav inte något riktigt stöd åt börsen”, säger Martin Björsell.


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?