1515
Annons

Räntor & valutor: Ökad oro sänker USA-räntor

USA-räntorna sjönk efter svensk stängning på tisdagen sedan oron ökat för att den förvärrade skuldkrisen i Europa ska hota den amerikanska ekonomin, vilket också ledde till nedgångar på börserna.

Mohamed A El-Erian, chef för Pimco som är världens största räntefond, sade till Bloomberg News att de ekonomiska förhållandena är "skrämmande" och att risken för att USA åter ska gå in i en recession är så hög som 50 procent.

Federal Reserve skrev i protokollet från det senaste räntemötet, som publicerades på tisdagskvällen, att några ledamöter av FOMC ville att Federal Reserve skulle överväga ytterligare penningpolitiska lättnader.

"Ett fåtal medlemmar av kommittén indikerade att de ekonomiska framtidsutsikterna skulle kunna befoga ytterligare ackommoderande åtgärder", skrev centralbanken i sitt protokoll.

Vidare framgick det av protokollet att några medlemmar var oroade över att inflationsmålet skulle överskugga problemen på arbetsmarknaden.

Federal Reserve meddelade på tisdagskvällen också att de kräver att de 31 största bankerna i USA testar sina portföljer mot en djup recession och mot en europeisk aktiemarknadschock.

Den tyngsta punkten i testet är ett scenario med 13 procent arbetslöshet och ett fall i amerikansk BNP motsvarande 8 procent.

Wall Street Journal skriver att USA kan komma att få se sitt kreditbetyg sänkas igen inom kort efter att superkommittén misslyckats med att nå en kompromiss om en plan att minska budgetunderskottet. Kreditinstituten väntas avlossa sina första skottsalvor före årsskiftet.

"Det är bara en fråga om tid innan (USA:s) betyg sänks", skriver Steve Ricchiuto, chefekonom på Mizuho Securities' i en rapport. Han tillägger att han inte skulle bli förvånad om Standard & Poor's sätter USA:s kreditbetyg på bevakning för ytterligare nedgradering de kommande veckorna och att Moody's och Fitch agerar för den 23 december då superkommitténs rekommendationer skulle ha implementerats.

Finansdepartementets emission av femåriga obligationer för 35 miljarder dollar såldes till en rekordlåg ränta på 0,937 procent, jämfört med prognosen på 0,951 procent i Bloomberg News enkät.

Bud inkom för 3,15 gånger den erbjudna volymen, vilket var den högsta sedan i maj och jämöfrt med ett snitt på 2,83 för de senaste tio emissionerna. Utländska budgivare, bland annat utländska centralbanker, tog 45,3 procent av den sålda volymen, att jämföra med ett genomsnitt på 42 procent vid de tio senaste auktionerna.

Den japanska marknaden håller helgstängt på onsdagen så inga USA-räntor handlas där.

Den tvååriga USA-räntan är ned 1 punkt till 0,26 procent, medan tioårsräntan är ned 4 punkter till 1,92 procent, från tisdagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras en hel del USA-statistik i form av order på varaktiga varor, privata inkomster och privatkonsumtion, antalet nyanmälda arbetslösa, Bloomberg konsumentförtroende samt definitivt Michiganindex för november.

Från Kina har det under natten kommit preliminärt PMI för industrin i november. Index sjönk preliminärt till 48,0, från 51,0, vilket var den lägsta nivån på 32 månader.

På valutamarknaden har euron försvagats mot dollarn under natten inför statistik som kan komma att späda på tecknen på att Europas skuldkris dämpar den ekonomiska tillväxten.

Under förmiddagen presenteras preliminära inköpschefsindex för industrin i Frankrike, Tyskland och euroområdet. EMU-PMI för industrin väntas ha sjunkit till 46,5 i november från 47,1, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Tidigt på morgonen handlas euron kring 1:346, jämfört med 1:353 på tisdagseftermiddagen.

Bloomberg News skriver att ECB-chefen Mario Draghi blir alltmer ovillig att använda ECB:s sedelpressar. I takt med att den europeiska skuldkrisen förvärras vänder sig ECB- chefen mot de regeringar som kräver att centralbanken ska tillhandahålla obegränsad finansiering för att minska deras stigande lånekostnader. Som försvar kan ECB-företrädarna peka på den tidigare italienske premiärministern Silvio Berlusconi som backade från en åtstramningsplan som han lovat i utbyte mot att ECB köpte landets statsobligationer.

"Berlusconis U-sväng bekräftade för en hel del medlemmar i ECB-rådet vad speciellt Bundesbank har betonat hela tiden, att så snart ECB gör någonting så slutar regeringarna att anstränga sig", sade Christin Schultz, en tidigare ECB-ekonom som nu arbetar på Berenberg Bank i London, till Bloomberg News.

Dollarn är stabil mot yenen strax över 77-strecket.

Kronan har sedan i går eftermiddag blivit 6 öre svagare mot dollarn och tappat drygt 3 öre mot euron.

På onsdagens europeiska makroagenda finns även industriorder från euroområdet och Bank får order England publicerar sitt protokoll från policymötet 9-10 november. Här väntas analytikerna titta efter signaler om mer penningpolitiska lättnader kommande månader.

Här hemma står endast resultatet från en växelemission från Riksgälden samt villkoren för en obligationsemission.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?