1515
Annons

Råvaror: Kopparpriset skjuter i höjden

Råvarorna steg på bred front i tisdagens tidiga kvällshandel, kopparn ledde uppgången.

Sentimentet hade sjunkit under måndagen efter oro om att den så kallade superkommittén hade misslyckats med att komma överens om hur USA:s budgetunderskott ska minskas, en oro som införlivades.

Sentimentet steg något sedan då S&P och Moody's meddelat att det inte kommer att påverka landets kreditbetyg. På detta tog råvarumarknaden fasta.

På råoljemarknaden noterades WTI-oljan vid klockan 18.20 till 96,95 dollar per fat, upp 0,26 dollar från i måndags. Brent steg samtidigt 2,24 dollar till 108,69.

"Geopolitiska risker ger stöd till oljepriserna. USA, Storbritannien och Kanada ökade sina sanktioner mot Iran i går. Det påverkar inte bara den finansiella sektorn, utan också landets oljeindustri vilket ökar risken för flaskhalsar i utbudet", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Iraks oljeminister, Abudl Kareem Al-Luaibi, sa att han räknar med att Opec kommer att besluta om sänkta produktionskvoter vid Opec-mötet den 14 december. Andra medlemsländer, däribland Saudiarabien och Iran, har utryckt att marknaden är balanserad och väl försedd vilket mer tyder på ett beslut om oförändrad produktion.

Guldet handlades 23 dollar per uns högre på tisdagen och steg över 1.700 dollarstrecket igen efter att ha sjunkit under den nivån på måndagen.

Silver kostade 32,72 dollar per uns och steg alltså 1,11 dollar.

På basmetallmarknaden i London steg kopparns tremånaderstermin med 88 dollar till 7.398 dollar per ton efter kraftiga nedgångar på måndagen. Zink steg 35 dollar till 1.950 dollar.

Detaljerad statistik över råvaruimporten till Kina visade att importen av raffinerad koppar steg för den femte månaden i rad i oktober.

Bland övriga gick nickel mot strömmen med en nedgång på 170 dollar till 17.630 dollar per ton, medan aluminium steg 7 dollar till 2.076 dollar per ton.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?