1515
Annons

Stockholmsbörsen: Skur av dåliga nyheter tynger

Stockholmsbörsen inledde måndagen och handelsveckan med en ordentlig nedgång, med inspiration från aktiehandeln i övriga Europa. Börshumöret sänktes av utsikter om politisk oförmåga till samsyn om sparåtgärder i USA, illavarslande indikationer om tillväxten i Asien och stigande räntor på statspapper i skuldtyngda Italien och Spanien.

Vid klockan 10.40 var storbolagsindexet OMXS30 ned 2,0 procent till noteringen 922. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,7 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 4,0 miljarder kronor.

Nedgången var bred över sektorerna, med press från tungviktare som Volvo, Ericsson och Nordea. Störst omsättning hade Volvo B, H&M B och Nordea.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 ned 2,2 procent. Frankfurtbörsens DAX backade 2,3 procent och i Paris var CAC 40 2,2 procent lägre. Londonbörsens FTSE 100 var ned 1,8 procent.

Uppgifter om att den amerikanska kongressens så kallade superkommitté, vars uppdrag är att upprätta ett program för statliga besparingar på åtminstone 1.200 miljarder dollar, kommer att tillkännage att förhandlingarna misslyckats på måndagen, ledde till diskussioner om risken för ytterligare sänkningar av USA:s kreditbetyg bland investerarna.

Moody´s ökade på nervositeten genom att varna för ökande finanspolitiska utmaningar för Frankrike vilket, tillsammans med svagare tillväxtutsikter, kan innebära negativa implikationer för landets kreditbetyg.

Indikationer om en mattare tillväxt i Asien fick råvarupriserna att backa, vilket också fick genomslag i kurserna för råvarurelaterade aktier i Stockholm.

Lundin Petroleum backade 3,1 procent till 161:90 kronor, Lundin Mining var ned 4,0 procent till 22:22 kronor och Boliden tappade 3,4 procent till 87:90 kronor.

Exane BNP Paribas har sänkt sin rekommendation för Nordea till neutral från tidigare outperform, och dragit ned riktkursen 16 procent till 65 kronor.

Bankerna handlades ned, men tog inte efter de europeiska kollegornas roll som främsta stryksektor. Nordea backade 2,2 procent till 51:70 kronor, men klarade sig något bättre än Swedbank som tappade 2,3 procent till 85:30 kronor. SHB A var bästa bank i den tidiga handeln, ned 0,7 procent till 177:80 kronor.

Dagens industri rekommenderar att köpa aktier i Assa Abloy. Bolaget står stabilt även i tuffa tider och har för närvarande en historiskt låg värdering, argumenterar tidningen i måndagens upplaga.

Assa Abloys aktie klarade sig relativt väl i det dåliga börshumöret, ned 1,0 procent till 153:00 kronor.

Missa inget - här får du di.se:s dagliga nyhetsbrev


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?