1515
Annons

Räntor och valutor: Euron försvagas

Europabörserna öppnar ned och euron försvagas efter att superkommittén i den amerikanska kongressen inte kunnat enas om åtgärder för att minska budgetunderskottet. Den svenska kronan handlas ganska stabilt mot världsvalutorna.

Marknadsräntorna i Europas kärna är ganska oförändrade medan italienska räntor öppnar upp. Spanska räntor visar små förändringar efter att Partido Popular som väntat vann en jordskredsseger i helgens parlamentsval.

Svenska marknadsräntor handlas någon punkt ned i kortare löptider medan den tioåriga statsobligationsräntan är oförändrat till 1,75 procent. Tyska räntor visar likaså små förändringar och tioårsräntan handlas 1 punkt lägre, till 1,95 procent.

Finansmarknadernas intresse riktas nu mot USA och det politiska dödläget i den superkommitté som ska föreslå åtgärder för att minska budgetunderskottet med 1.200 miljarder dollar under de kommande tio åren. I dag måndag är det deadline för superkommittén att lämna in sina förslag till kongressens budgetkontor, CBO, för att de ska kunna analysera dem innan superkommitténs slutliga deadline löper ut på onsdagen, den 23 november.

Att förhandlingarna gått trögt har inte varit någon hemlighet och enligt uppgifter till Bloomberg News kommer superkommittén på måndagen att tillkännage att de misslyckats med sitt uppdrag. Oenigheten rör dels skatter, där demokraterna vill höja skatten för höginkomsttagare vilket republikanerna motsätter sig, och dels utgifter, där republikanerna vill se nedskärningar i bland annat Medicare vilket demokraterna säger nej till.

Kommer inte kommittén överens blir det automatiska besparingar på 1.200 miljarder dollar.

"Det som ändå talar för att man till slut kommer överens är att en förhandlingsuppgörelse trots allt är bättre för båda parter än de automatiska nedskärningar som annars följer. Även om tiden är knapp så finns det nog, som i de flesta 'deadlines' när det gäller budgetförhandlingar, en del flexibilitet även i denna", skriver chefstrateg Johan Javeus i SEB:s morgonbrev.

Amerikanska marknadsräntor har sjunkit tillbaka i längre löptider på måndagsmorgonen och vid svensk öppning har den tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 2 punkter till 1,98, från fredagen.

Till eftermiddagen kommer statistik över försäljningen av nya hem i USA i oktober, väntat en nedgång med 2,2 procent enligt Bloomberg News enkät.

Här hemma anordnar SNS en konferens på temat penningpolitik och finansiell stabilitet där bland Riksbankschef Stefan Ingves medverkar.

På den europeiska agendan är det främst redovisningen av ECB:s köp av statsobligationer förra veckan som marknaden riktar ögonen mot.

I helgens spanska val vann som väntat Partido Popular en jordskredsseger och fick egen majoritet i parlamentet. Partido Populars partiledare Mariano Rajoy har tidigare utlovat att han ska minska budgetunderskottet med en tredjedel till 4,4 procent av BNP nästa år och att Spanien ska återfå sitt AAA-betyg. Han väntas nu gå vidare med hårda besparingar och reformer av bland annat arbetsmarknaden när han tar över som premiärminister om en månad.

Ett svaghetstecken för världshandeln och den globala efterfrågan var att den japanska exporten sjönk betydligt mer än väntat i oktober. Exporten minskade med 3,7 procent från i oktober 2010, medan analytikerna i Bloomberg News enkät trodde på en betydligt mer beskedlig nedgång med 0,3 procent. Exporten till Kina, som är Japans största marknad, minskade med 7,7 procent. Japans import ökade samtidigt med 17,9 procent i årstakt, vilket var mer än vad analytikerna hade förutspått.

"En stark yen och en inbromsning i den globala ekonomin påverkar exporten... Exporten kommer troligen att fortsätta att minska de kommande månaderna när den globala ekonomin fortsatt väntas ha en negativ påverkan", sa Takeshi Imnami, chefekonom vid Norinchukin Research Institutet, till Reuters.

Samtidigt blev det klart att Japans parlament godkänner en tredje extrabudget med åtgärder om 12.100 miljarder yen för återuppbyggnad efter jordbävningen i mars.

På valutamarknaden har euron försvagats mot dollar i det mer riskaverta klimatet med det dödläget i USA:s superkommitté. Euron har försvagats till 1,348 från 1,353 vid fredagens svenska stängning.

Kronan har under helgen tappat 1 öre mot dollarn till 6,79 och stärkts 1 öre mot euron till 9,16.

En titt vad intressanta hållpunkter senare i veckan visar att det på tisdagen blir bland annat SCB:s senarelagda arbetslöshetsstatistik för oktober och preliminär amerikansk BNP för det tredje kvartalet.

Onsdagen bjuder på preliminära inköpschefsindex från euroområdet, protokoll från Bank of Englands senaste räntemöte och en hel del amerikansk statistik, bland annat tidigarelagd veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa och privata inkomster och privatkonsumtion i oktober.

De amerikanska marknaderna håller helgstängt på torsdagen för firande av Thanksgiving och här hemma kommer Konjunkturinstitutets barometrar för november och PPI för oktober. Dessutom blir det tyskt IFO-index för november.

Veckan avrundas på fredagen med bland annat svensk finansmarknadsstatistik och en italiensk statspappersemission. Dessutom sammanträder Riksbanksfullmäktige och det är möjligt att de efter det mötet kan presentera nya ledamöter till Riksbanksdirektionen.

Någon gång mot slutet av veckan väntas dessutom industrins parter få en slutlig hemställan från de opartiska ordförandena, opo. Såväl fack som arbetsgivare sade på fredagen nej till det första medlarbudet, som gav 3,9 procents löneökningar på 22 månader.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?