1515
Annons

Stockholmsbörsen studsar upp igen

Stockholmsbörsen hade vid halvtid på onsdagen tagit sig tillbaka till plus efter att tidvis ha handlats i rött under förmiddagen. Även i övriga Europa hade indexriktningen i huvudsak vänt till plus inför Federal Reserves räntebesked.

Omkring klockan 12.55 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till noteringen 948. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 6,4 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Turquoise, Chi- X och Bats, uppgick till 9,6 miljarder kronor.

Bland Europas ledande index var Euro Stoxx 50 upp 0,2 procent. Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,6 procent medan Londonbörsens FTSE 100 var ned 0,3 procent. I Paris var CAC 40 0,5 procent högre.

Sektorutvecklingen bytte skepnad jämfört med förmiddagen. Bank och finans, som ledde den tidiga uppgången, vände till att vara en av de svagare sektorerna. De båda österrikiska bankerna Erste Group och Raiffeisen drog sektorn nedåt. Läkemedel, olja och gas samt teleoperatörer agerade sänken medan fordonssektorn och gruvor och metallbearbetning visade hyggliga uppgångar.

Lundin Petroleum levererade ett ebitda-resultat för det tredje kvartalet som var 11 procent bättre än väntat enligt SME Direkts snittestimat. Även intäkterna för perioden blev bättre än analytikerna räknat med och bolaget upprepade sin produktionsprognos för 2011, med utsikter om en ytterligare ökning på minst 10 procent under 2012.

"Högre produktion än väntat under det tredje kvartalet gjorde att ebitda-resultatet slog förväntningarna. Dessutom är bolagets prospekteringsprogram för nästa år det största hittills i bolagets historia och mer omfattande än väntat. Det är den främsta faktorn som driver kursen högre i dag", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Lundin Petroleum steg 3,8 procent till 159:30 kronor.

Meda rapporterade ett tredje kvartal som blev något bättre än analytikernas snittförväntningar enligt SME Direkts sammanställning. Bolaget lämnade prognoser för försäljning och ebitda-resultat för helåret 2011 som låg snäppet lägre än analytikernas snittprognoser inför rapporten.

Analytikerna gav lite olika recensioner av rapporten, men kursutvecklingen antyder att investerarna tog till sig de mer negativa åsikterna.

"Det är en rapport som är ganska mycket sämre än väntat. Det finns ett par framträdande orosmoln, dels ebitda- marginalen för Nordeuropa som nästan halverats under ett år. Och det väcker ett antal frågor - hur stor är prispressen i området, hur går det för Antula-förvärvet och vad innebär det för koncernmarginalen när Meda ska lansera produkterna i Nordeuropa på andra marknader", kommenterade en analytiker rapporten till Direkt.

Meda backade 7,2 procent till 59:60 kronor.

Tradedoublers resultat före skatt för tredje kvartalet blev 13 procent bättre än väntat. Tradedoublers vd Urban Gillström kan nöjt konstatera att det traditionella säsongsmönstret är brutet, i och med att resultatet för det tredje kvartalet kom in starkare än väntat.

"Jag är nöjd för att jag ser att strategin vi satte för ett år sedan fungerar, och den fungerar även i tuffare tider", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Tradedoubler steg 4,7 procent till 29:10 kronor.

Unibet slog förväntningarna på sitt resultat före skatt med 9 procent. Bolaget har beslutat att lämna en extra utdelning till aktieägarna på 0,425 brittiska pund per aktie.

"Rapporten var i linje med mina förväntningar och 10 procent över konsensus. Den nya utdelningspolicyn är logisk. Den kommer att sänka förväntningarna på utdelningen med några få kronor framöver. Men bolaget kom tillbaka med pengar för 2010 och räknar du med allt du får fram till utdelningen för 2011, så motsvarar det 8 procent, vilket är bra", sade en analytiker om rapporten i en kommentar till Direkt.

Unibet var upp 5,0 procent till 158:00 kronor.

Av intresse för de svenska lastbilstillverkarna var att tyska MAN rapporterade ett något svagare tredje kvartal än väntat. Bolaget upprepade sina försäljnings- och resultatprognoser för Commercial Vehicles för helåret 2011, och spådde en dämpad efterfrågan på kommersiella fordon inom EU i det fjärde kvartalet.

Volvo avancerade 1,4 procent till 77:95 kronor, med en rapport om en ökad orderingång i oktober för tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden i ryggen. Scania steg 1,6 procent till 106:00 kronor.

I det övriga nyhetsflödet märktes Lundin Mining, som meddelade att en expansion av Tenke Fungurume ska öka den årliga kopparproduktionen i projektet med cirka 68.000 ton till 195.000 ton. Expansionen beräknas kosta 850 miljoner dollar, varav Lundin Mining ska stå för 30 procent. Expansionen ska vara klar 2013.

Lundin Mining var upp 3,6 procent till 25:01 kronor.


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?