1515
Annons

Stockholmsbörsen: Lundin vinnare på stark börs

Stockholmsbörsen återhämtade sig på onsdagen efter tisdagens branta fall i kölvattnet av den plötsligt aviserade grekiska folkomröstningen om stödpaket.

Cykliska bolag gick bäst, rapportbolagen Lundin Petroleum och Meda utmärkte sig positivt respektive negativt, och Active Biotech föll brant efter nya bakslag för bolagets MS-preparat.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 2,0 procent till noteringen 964,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 14,8 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Turquoise, Chi- X och Bats, uppgick till 20,7 miljarder kronor. Uppgången var i linje med de ledande handelsplatserna i Europa.

"Med en nedgång på nästan 10 procent sedan i fredags är det naturligt med en viss rekyl", sade Lars Wallin, mäklarchef på Carnegie, till Nyhetsbyrån Direkt om Stockholmsbörsens utveckling. Några särskilda händelser som påverkat onsdagens börsklimat vill han inte peka ut. Federal Reserves besked om oförändrad ränta kom samtidigt som Stockholmsbörsen stängde.

Rapporterande Lundin Petroleum var tätt efter SSAB, som steg 7,2 procent till 61:10 kronor efter tisdagens 10- procentiga nedgång, dagens vinnare bland OMXS30-aktierna med en uppgång på 6,5 procent till 163 kronor.

"Högre produktion än väntat under det tredje kvartalet gjorde att ebitda-resultatet slog förväntningarna. Dessutom är bolagets prospekteringsprogram för nästa år det största hittills i bolagets historia och mer omfattande än väntat", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt om kursdrivande faktorer.

Även övriga råvarusektorn gick starkt: Lundin Mining steg med 6,1 procent till 25:59 kronor, och Boliden med 6,0 procent till 91:60 kronor.

Mer defensiva papper som Securitas, som sjönk med 0,2 procent till 56:90 kronor, och Swedish Match, ned 1,3 procent till 219:80 kronor, återfanns i botten av OMXS30-listan.

Läkemedelsbolaget Meda rapporterade ett tredje kvartal som blev något bättre än analytikernas snittförväntningar enligt SME Direkts sammanställning. Bolaget lämnade dock prognoser för försäljning och ebitda- resultat för helåret 2011 som låg snäppet lägre än analytikernas snittprognoser inför rapporten.

Analytikerna gav lite olika recensioner av rapporten, men kursutvecklingen antydde att investerarna tog till sig de mer negativa aspekterna, exempelvis en vikande nordeuropeisk rörelsemarginal. Aktien backade 7,6 procent till 59:30 kronor.

Det stora fallet för dagen utsattes emellertid hälsovårdssektorkollegan Active Biotech för. Bolagets israeliska samarbetspartner Teva meddelade under sin kvartalsrapportkonferens att det är för tidigt att lämna in en ansökan till de amerikanska läkemedelsmyndigheterna om godkännande av Active Biotechs MS-preparat Laquinimod. Active Biotech handelsstoppades och föll brant när handeln återupptogs. Dagsfacit blev minus 27,2 procent och en kurs på 20:30 kronor.

Tradedoublers resultat före skatt för tredje kvartalet blev 13 procent bättre än väntat. Bolagets vd Urban Gillström sade till Direkt att han är nöjd med att den strategi som sattes in för ett år sedan fungerar, och aktien steg 1,4 procent till 28:20 kronor.

Unibet slog förväntningarna på sitt resultat före skatt med 9 procent, och beslut om en ny utdelning belönades med en uppgång på 5,7 procent till 159 kronor.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?