1515
Annons

Råvaror: Vändning uppåt

Råvarorna vände uppåt under onsdagsmorgonen sedan marknaden bland annat inspirerats av en hoppingivande börstrend i Kina. Efter den svaga starten på veckan var det också rekylläge på råvarumarknaden som annars fortsätter att präglas av utvecklingen i den europeiska skuldkrisen.

"Frågetecknen kring eurozonen är nyckelfaktorn som påverkar finansmarknaderna och råoljan", sa Victor Shum på Purvin & Gertz i Singapore till Bloomberg News på morgonen.

Vid 8.45 visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,37 dollar till 92,56. Brent var samtidigt upp 0,33 dollar till 109,87.

Råoljan fick även visst stöd av API-rapporten på tisdagskvällen som visade en mindre, men oväntad, minskning av de amerikanska råoljelagren under föregående vecka. Analytiker hade annars räknat med en ökning på 1 miljon fat.

Svaret om hur lagertrenden ser ut ges i eftermiddag då den officiella rapporten från energidepartementet släpps.

Även lagren av bensin och destillat visade en minskning i API-rapporten, -1,1 respektive 3,4 miljoner fat, vilket dock var mer i linje med analytikernas förväntningar.

På metallmarknaden pekade såväl bas- som ädelmetaller uppåt under morgonen.

På London Metal Exchange visade tremånadersterminen för koppar en uppgång på 195 dollar till 7.925 dollar när handeln passerade klockan 8.45.

"Marknaden hade fallit väl mycket givet det faktum att lagren fortsätter att minska och utbudet är stört (av strejker). Marknaden ser ut att ha ett stöd mellan 7.600 och 7.700 dollar", säger Hwang Il Doo, handlare vid Korea Exchange Bank Futures, i en kommentar om kopparn till Bloomberg News.

Kopparlagren som rapporteras av LME har fallit nio dagar i rad och nedgången i oktober var den sammantaget största sedan i juni 2009.

Beijing Antaike Information Development gav samtidigt en något mer pessimistisk bild av efterfrågeutvecklingen i Kina, då med inriktning på koppar. Konsumtionen av raffinerad koppar väntas visa en tillväxt på 6,4 procent till 7,9 miljoner ton under 2012, ned från 8,5 procent i år och 11,5 procent i fjol.

Kina bedöms stå för cirka 37 procent av kopparefterfrågan innevarande år, enligt beräkningar från Barclays Capital.

Bland övriga metaller visade zinken en uppgång på 19 dollar till 1.933 på morgonen, medan aluminium var upp 13 dollar till 2.124 och nickel var upp 299 dollar till 18.899.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp drygt 5 dollar till 1.725 och silvret var upp 0,35 dollar till 33,67.

En av dagens huvudpunkter är Federal Reserves räntebesked som denna gång släpps klockan 17.30. Något senare, 19.15, håller Fed-chefen Ben Bernanke en presskonferens.

Table
 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?