1515
Annons

Råvaror: Oljepriset faller tillbaka

Bland basmetallerna noterades generella uppgångar under fredagens tidiga kvällshandel. Råoljorna hade tagit motsatt riktning. På råoljemarknaden utökades återigen spreaden mellan WTI och Brent efter spekulationer om att effekterna av vändningen av flödet i oljeledningen Seaway inte kommer vara så stora som det först ansågs.

"Investerare har insett att de överreagerade när nyheterna om Seaway kablades ut. En oljeledning är inte nog för att lätta överutbudet och omvändningen är inte nödvändigtvis en "bullish" händelse", sade Phil Flynn, analytiker vid PFG Best, till Bloomberg News.

I onsdags spurtade WTI-oljan upp över 100 dollar efter att Enbridge meddelat att de köper Conocophillips andel av oljeledningen Seaway och vänder flödet till att gå från WTI:s leveranspunkt Cushing till Texaskusten.

Runt klockan 18.40 på fredagskvällen var WTI-oljan i första termin ned 1:54 dollar per till 97:28 dollar per fat. Brent noterades samtidigt 0:64 dollar lägre till 107:58.

Bland basmetallerna var kopparns tremånaderstermin upp marginellt med 2 dollar till 7.542 dollar per ton. Bland övriga var tremånadersterminen för zink upp 31 dollar till 1.958 dollar medan motsvarande termin för nickel sjönk med 425 dollar till 17.725.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld knappt 2 dollar lägre till cirka 1.720 dollar per uns.

"Guld är fortfarande en attraktiv riskskyddsinvestering. Guldets senaste utveckling har dämpats av en starkare dollar", sade Tao Jinfeng vid Haitong Futures till Bloomberg News.

19 av 29 handlare och analytiker som medverkande i en enkät av Bloomberg News förväntar sig att guldet kommer att stiga nästa vecka.

Silver noterade samtidigt en uppgång på 0:35 dollar till 32:063 dollar per uns, efter att ha rasat 6,3 procent på torsdagen.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?