1515
Annons

Europabörser: Nedåt på bred front

De ledande Europabörserna faller på fredag förmiddag. Obligationsmarknaderna är dock relativt stabila.

Fokus riktas mot ett möte mellan Storbritanniens premiärminister David Cameron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Marknaden håller också ögonen på den politiska utvecklingen i Italien och Spanien.

Enligt mäklare har ECB varit inne på marknaden på fredagen och köpt spanska och italienska statsobligationer. Räntan på den tioåriga italienska statsobligationen var uppe på 6,81 procent på fredagen. Motsvarande spanska ränta var 6,45 procent.

Investerarna oroar sig över de skilda åsikter som Frankrike och Tyskland har över vilken roll som ECB ska spela, vilket tynger sentimentet. Frankrike vill se kraftigare åtgärder från ECB, medan Tyskland fortsätter att bromsa och avvisar krav på att centralbanken ska trycka nya pengar och köpa obligationer i större skala.

ECB-chefen Mario Draghi uppgav att den ekonomiska aktiviteten väntas dämpas i alla utvecklade länder. Inget utvecklat land bedöms komma undan.

De ekonomiska nedsideriskerna kring euroområdet har ökat, enligt Draghi som tror att den svagare ekonomiska aktiviteten kommer att dämpa trycket när det gäller priser och löner.

ECB:s sänkning av styrräntan med 25 punkter till 1,25 procent vid det senaste penningpolitiska mötet berodde på de ekonomiska utsikterna, sade Draghi.

Senare idag träffas Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister David Cameron i Berlin. Stämningen väntas vara spänd, efter uppgifter om att Tyskland vill stoppa en folkomröstning i Storbritannien, som de anser riskerar att hota räddningspaket för eurozonen.

Italiens nye premiärminister Mario Monti möter en förtroendeomröstning för sin regering senare i dag.

I Spanien är det val på söndag, vilket väntas leda till regeringsbyte. Det konservativa partiet Partido Popular som leds av Mariano Rajoy spås ta över makten.

I London går banker och gruvbolag i täten för nedgången. Xstrata sjönk med 1,4 procent och Lloyds backade 2,0 procent.

I Paris var Alcatel-Lucent upp med 0,1 procent. Enligt rykten spekuleras det på marknaden om ett vd-byte.

Volkswagen backade med 0,5 procent i Frankfurt. Japanska Suzuki vill avsluta sitt partnerskap med Volkswagen och köpa tillbaka Volkswagens andel i Suzuki.

Dagens makroekonomiska agenda är mager. De tyska producentpriserna steg med 0,2 procent i oktober jämfört med september. I årstakt var ökningen 5,5 procent. Analytikerna hade väntat sig en oförändrad månadstakt och en ökning på 5,3 procent i årstakt.

Dagens amerikanska statistik är ledande indikatorer i oktober, klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?