1515
Annons

Stockholmsbörsen: Öppnar nedåt

Stockholmsbörsen har inlett torsdagens handel med lägre kurser i spåren av breda nedgångar i USA på onsdagen.

USA-börserna tyngdes av en rapport från Fitch, som varnade för att utsikterna för de amerikanska bankerna kommer att försämras om inte euroländernas skuldkris löses i tid och på ett kontrollerat sätt. Även de ledande Europabörserna faller tillbaka i inledningen. Investerarna väntas hålla ett extra öga på Frankrike och Spaniens statsobligationsauktioner under torsdagen.

SIX Generalindex var klockan 10.00 ned 0,7 procent till 286. OMXS30 hade backat med 0,7 procent till 955. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 1,8 miljarder kronor.

På räntemarknaden har spreadarna för euroländer jämfört med Tyskland stigit något under morgonen. Spanien och Frankrike, som väntas emittera obligationer för sammanlagt 12,2 miljarder euro under torsdagen, hade tioårsräntor på 6,48 respektive 3,72 procent strax efter Stockholmsbörsens öppning.

Sandvik toppade listan över de mest omsatta aktierna i inledningen och föll tillbaka 1,6 procent. Bland övriga mest omsatta föll H&M 0,4 procent och Volvo 0,7 procent.

Pareto Öhman har höjt sin rekommendationen på Nordea till köp, från tidigare behåll. På motsatt sida sänks rekommendationen för Handelsbanken från köp till behåll. Rekommendationen på Swedbank sänks samtidigt från behåll till sälj. Nordea föll 0,7 procent, Swedbank backade 1,2 procent och Handelsbanken minskade 0,8 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleum föll 2,3 procent till 172,80 kronor efter att SEB sänkt sin rekommendation på aktien till behåll, från tidigare köp. Riktkursen är fortsatt 181 kronor.

Haldex meddelade före öppning att Jay Longbottom har valt att kliva av som vd för Haldex. Ulf Ahlén, tidigare vd för Haldex Traction, kommer att ersätta honom som tillförordnad vd och koncernchef från och med 1 december 2011. Sökandet efter en permanent vd har påbörjats.

Enligt Haldex styrelseordförande Göran Carlson var det helt och hållet Longbottoms eget beslut att lämna vd-posten.

"Han har kommit fram till det här själv. Han kom till mig efter Q3:an och sa att 'det här kommer inte hålla'. Sen har vi fört en diskussion efter det", säger Carlsson till Nyhetsbyrån SIX. Enligt Haldex styrelseordförande spelade Longbottoms ålder (58 år) i kombination med många och långa resor en stor del i hans beslut.

Några engångskostnader för vd-bytet blir det inte, uppgav Carlsson. Haldex backade 2,6 procent till 26,80 kronor.

Callcenter- och inkassobolaget Transcom redovisade under torsdagen villkoren i bolagets fullt garanterade nyemission om cirka 500 miljoner kronor. Ett depåbebis oavsett klass A eller B, ger innehavaren 1 teckningsrätt för klass A och 1 teckningsrätt för klass B. Totalt berättigar varje SDR-aktie sin innehavare till teckning av 16 nya aktier, delade lika mellan klass A- och B-aktier. Teckningskursen har satts till 0,43 kronor per depåbevis. Aktien föll 8,9 procent till 1,95 kronor.

Assa Abloy håller kapitalmarknadsdag i Stockholm på torsdagen. I skrivande stund finns inga nyheter att rapportera från träffen. Att Veckans Affärer i det nya numret gav en köprekommendation för låskoncernen hjälpte inte aktien, som backade 0,6 procent till 157,10 kronor.

Ett par mindre bolag har redovisat delårssiffror före öppning. Nordic Service Partners Holding rapporterade ett resultat efter finansnetto på 3,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Det var något lägre än vinsten på 5,1 miljoner kronor under samma period i fjol. Aktien var oförändrad vid 8,65 kronor.

Panaxia Security redovisar ett resultat före skatt på -14 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2011, att jämföra med -24 miljoner kronor under samma period föregående år. Aktien var ned 1,2 procent till 16,60 kronor.

Macquarie Equities Research har sänkt riktkursen på gruvbolaget Lundin Mining till 5,25 kanadensiska dollar, motsvarande cirka 35 kronor, från tidigare 6 kanadensiska dollar. Rekommendationen outperform kvarstår. Aktien tappade 1,8 procent till 24,28 kronor.

Dagens Industri ger rekommendationen sälj för Hakon Invest i månadens upplaga av Di Dimension. Hakons höga värdering och riskerna i bolagets innehav avskräcker tidningen. Aktien retirerade 4,9 procent till 86 kronor.

Dagens Industri rapporterade även att Hexagon i tysthet har lyckats slutföra försäljningen av aktierna i samriskbolaget Nordic Brass Gusum. Köparna är en trio chefer från Hexagon och Nordic Brass Gusum. Hexagon tappade 0,4 procent till 95,85 kronor.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?