1515
Annons

Stockholmsbörsen: Storbolagsindex steg

Stockholmsbörsen hade en svängig utveckling på onsdagen, som slutade i en oregelbunden tendens.

Det var samma utveckling på de ledande börserna i Europa och USA, med undantag av Paris som noterade en god uppgång. Tidigare på dagen tyngdes börserna av en pessimistisk inflationsrapport från Bank of England. Dagens största bolagsnyhet var Öresund som meddelade att investmentbolaget ska delas upp i två separata noterade bolag.

SIX Generalindex backade 0,1 procent till 288 medan OMXS30-index steg med 0,2 procent till 961. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 11,5 miljarder kronor.

Bank of England flaggade i sin inflationsrapport för att de ekonomiska tillväxtutsikterna har försämrats och att tillväxten kommer att vara svag på kort sikt. Avsaknaden av ett trovärdigt och effektivt svar på krisen inom EMU är den största risken för Storbritannien och även om det kommer att ske effektiva åtgärder väntas EMU:s tillväxt bli dämpad under en längre period. Utsikterna för en bestående förbättring i EMU:s ekonomi är "avlägsna", menade centralbanken.

Italiens tillförordnade premiärminister Mario Monti presenterade sina regeringsplaner. Monti föreslår att han själv både blir regeringschef och finansminister. Målet för den nya regeringen blir att sätta tillväxtåtgärder i centrum, uppgav Mario Monti.

Volvos lastvagnsleveranser steg med 25 procent i oktober i årstakt. Sett till de olika regionerna ökade leveranserna i Europa med 21 procent, i Nordamerika med 43 procent, i Asien med 28 procent och i Sydamerika med 27 procent.

Leveranssiffran för oktober var något över förväntan, men något lägre än under september, skrev en analytiker i en kommentar. Östeuropa stack ut positivt medan Västeuropa och Nordamerika låg något under bankens förväntningar. Sammantaget väntas leveransrapporten ge en mycket begränsad inverkan på bankens estimat, om ens någon, enligt analytikern. Volvo stängde oförändrat på 77,15 kronor.

Lundin Petroleum ökade 1,4 procent till 176,90 kronor. Aktien kommer att tas med i MSCI World Index den 30 november.

Vitvarutillverkaren Electrolux, som är en stor vitvaruaktör i Nordamerika, utökade nedgången som följde på tisdagens kapitalmarknadsdag och tappade 2,4 procent. Leveransvolymerna i Nordamerika för de sex viktigaste vitvarorna, AHAM-6, sjönk med 0,8 procent i oktober. Hittills i år har leveranserna minskat med 4,4 procent.

Millicom sjönk 3,1 procent till 709 kronor. Berenberg Bank har sänkt sin rekommendation till sälj med riktkurs 780 kronor.

Bland övriga tungviktare steg klädjätten H&M med 1,7 procent och var den mest omsatta aktien på börsen.

Oriflame sjönk 4,1 procent och aktien har därmed fallit med 20 procent sedan delårsrapporten den 10 november.

Investmentbolaget Öresunds huvudägare Sven Hagströmer och Mats Qviberg föreslår en uppdelning av bolaget. Förslaget går ut på att dela upp den nuvarande verksamheten i två separata bolag, där Öresund fortsätter som noterat investmentbolag med Fabege, Bilia och SkiStar som större innehav och med fokus på svenska börsnoterade aktier.

Det nybildade bolaget kommer att namnges senare och ska initialt handlas på First North. Det nya bolaget får tyngdpunkt på Avanza och Concentric samt onoterade bolag.

Uppdelningen innebär att Mats Qviberg och Sven Hagströmer går skilda vägar med varsitt bolag efter ett drygt 20-årigt samarbete. Bakgrunden är kraschen för HQ Bank, där Öresund var storägare, hösten 2010. Öresund steg med 4,2 procent till 93 kronor.

Nokia kommer i juni nästa år att lansera en surfplatta baserad på nästa version av operativsystemet Windows Phone, version 8, enligt Paul Amsellem, ny chef för Nokias verksamhet i Frankrike. Uppgifterna kommer från en artikel publicerad av Les Echos på onsdagen. Nokia ville inte kännas vid planerna.

"Jag känner inte till bakgrunden till de franska uppgifterna men jag kan säga med säkerhet att Nokia inte har presenterat några planer vad gäller Windows Phone 8", uppgav Oskar Södergren vid Nokias presstjänst i ett e-postmeddelande till Nyhetsbyrån SIX. Nokia avancerade 2,9 procent.

Spelbolaget Unibet förvärvar Solfive Group, vilket innebär att bolaget gör ett återinträde på den franska marknaden. Förvärvet omfattar SPS Betting France, som är verksamma i Frankrike under varumärkena EurosportBet och EurosportPoker. Köpeskillingen uppgår till 5,6 miljoner euro plus justering för nettokassa om 1,5 miljoner euro samt tillägg.

I och med förvärvet får Unibet omedelbar tillgång till den licensierade franska marknaden med en aktiv kundbas med mer än 130.000 certifierade kunder. Förvärvet förväntas inte ha någon materiell inverkan på Unibets lönsamhet 2012 med nuvarande franska licensvillkor. Aktien ökade 1,3 procent.

Oljebolaget Enquests snittproduktion under januari-oktober var 23.944 fat per dag, en ökning med 20 procent jämfört med samma period i fjol. Bolaget upprepade sin prognos om att producera mellan 23.000 till 24.500 fat per dag i snitt under helåret 2011. Aktien backade med 0,5 procent.

Bland dagens rapporter fanns främst mindre bolag. Novotek steg med 6,7 procent och Nordic Mines ökade med 3,2 procent medan Swedol tappade 0,3 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?