1515
Annons

Råvaror: Oljan backar

Priserna på råvaror noterade i huvudsak måttliga nedgångar på onsdagens morgonhandel, med några få undantag. En starkare dollar uppgavs vara en av orsakerna bakom nedgångarna.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:60 dollar till 98:77 dollar per fat, vid klockan 8:50. På tisdagskvällen steg WTI-oljan till nära 100 dollar per fat, med stöd från positiv statistik i USA. Brent var samtidigt ned 0:43 dollar till 111:75 dollar.

"Vi ser en del mjuknande. Det verkar vara lite vinsthemtagningar i takt med att vi närmar oss den viktiga tekniska nivån strax under 100 dollar (WTI)", sade Michael McCarthy, chefmarknadsstrateg vid CMC Markets Asia Pacific till Bloomberg New.

Tisdagens inofficiella lagerrapport från American Petroleum Institute, API, visade en något annorlunda utveckling mot vad förväntningarna inför onsdagens officiella rapport pekar mot. Enligt API steg råoljelagren med 1,3 miljoner fat förra veckan, medan bensin- och destillatlagren sjönk 2,9 respektive 2,6 miljoner fat. Det skiljer sig något från analytikernas förväntningar i Bloomberg News prognosenkät, där råoljelagren väntas sjunka 1,3 miljoner fat. Destillatlagren beräknas ha sjunkit 2,4 miljoner medan bensinlagren ska ha sjunkit 1,0 miljoner.

På basmetallmarknaden var kopparns tremånaderstermin ned 43 dollar till 7.642 dollar per ton. Bland övriga var tremånadersterminen för zink upp 8 dollar till 1.915 dollar medan motsvarande termin för nickel var ned 25 dollar till 17.525.

"Det finns inga tecken på att Europas problem är på väg att försvinna vilket troligen kommer att äta på sentimentet i basmetaller under några månader framöver om inte policylättnader i Kina eller mer solid USA-tillväxt ger marknaden något annat att tänka på", sade Nick Trevethan, senior råvarustrateg vid Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Basmetallerna tyngdes också av ett svagt risksentiment i Asien, där de kinesiska aktiemarknaderna sjönk på bred front.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned drygt 11 dollar till knappt 1.770 dollar per uns. Silvret tappade 0:34 dollar till 34:20. Nedgångarna hänvisades i huvudsak till växelkursrörelser, där dollarn stärktes mot euron.

"Folk rusar till dollarn när det är oro och det är den enda negativa bidragsgivaren till guldpriserna. Det är väldigt svårt för guldet att röra sig högre när dollarn rusar. Men vi väntar oss att guldpriserna kommer att förbättras från de nuvarande nivåerna på grund av rädslan för en implodering i euroområdet", sade Dennis Hynes, chefmarknadsstrateg vid R.W. Pressprich till Bloomberg News.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?